HavanaCafe
  • Despre Havana Cafe
  • Feminin
    • Calculeaza-ti perioada de fertilitate
    • Calculeaza-ti greutatea
  • Aditivi Alimentari (E-uri)
  • Contact
  • GDPR
    • Politica noastra privind Cookies
    • Termeni si conditii
    • Formular de cerere stergere/rectificare/trimitere/dezabonare
    • Disclaimer
HavanaCafe

Un blog despre relaxare si bunadispozitie!

HavanaCafe
  • Despre Havana Cafe
  • Feminin
    • Calculeaza-ti perioada de fertilitate
    • Calculeaza-ti greutatea
  • Aditivi Alimentari (E-uri)
  • Contact
  • GDPR
    • Politica noastra privind Cookies
    • Termeni si conditii
    • Formular de cerere stergere/rectificare/trimitere/dezabonare
    • Disclaimer
  • Altele
  • Retete de sarbatori

Cosul cu bucate de Paste

  • Eduard Nedelcu
  • March 31, 2009
  • 2 minute read
Total
0
Shares
0
0
0

In noaptea Invierii, credinciosii merg la biserica sa primeasca Lumina, sa astepte vestirea ca Hristos a inviat si sa sfinteasca bucatele pregatite pentru masa de Paste. Traditia cere ca o parte din merindele care vor constitui festinul sa fie aduse la biserica intr-un cos din nuiele impletite, asezate frumos pe un stergar nou, alaturi de o lumanare care sa le innobileze cu Lumina Invierii.

In Noul Testament se povesteste ca, atunci cand Iisus a fost rastignit, Maica Domnului avea cu ea un cos cu oua. Din ranile Mantuitorului, sangele a picurat deasupra acestor oua, colorandu-le coaja in rosu. De atunci, ca o rememorare a acelor clipe, crestinii obisnuiesc sa vopseasca ouale rosii de Paste, ciocnindu-le si rostind cuvintele rituale: “Hristos a inviat!”, “Adevarat a inviat!”. Iar ouale rosii, alaturi de alte alimente, sunt duse la biserica in noaptea de Inviere, in cosuri, pentru a fi sfintite. Sfintirea bucatelor este un ritual crestinesc, prin care se binecuvanteaza mancarurile care vor fi servite la masa de Paste, un ritual simbolic prin faptul ca fiecare aduce la biserica doar cateva dintre bucate, ca un esantion, binecuvantarea rasfrangandu-se asupra tuturor merindelor care vor compune meniul festiv.

Conform traditiei, cosul cu bucate de Paste cuprinde cateva oua rosii, un cozonac, o pasca, o bucata de friptura de miel, o sticla de tuica sau rachiu, precum si o sticla de vin rosu. Cei care au reusit sa pastreze din afumaturile de peste iarna, mai pun in cos si cate o bucata de carnat de casa, de sunculita sau de alte specialitati. In zona Bucovinei, se mai obisnuieste sa se puna in cos si un borcan cu hrean si sfecla rosie, salata care insoteste in mod traditional aperitivele servite la masa care celebreaza Invierea Domnului Iisus Hristos.

Din respect pentru traditie si pentru puritatea acestei importante Sarbatori a crestinatatii, nu se vor pune in cosul cu bucate de Paste alimente tratate chimic, oricat de moderne si de apetisante ar parea acestea. Chiar daca unii nu doresc sa renunte, nici cu acest prilej, la astfel de alimente, este bine sa aduca la biserica, pentru sfintit, numai bucatele traditionale. Prin sfintirea celor cateva aduse, intreaga masa de Paste va fi binecuvantata.

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Eduard Nedelcu

Ma ocup de HavanaCafe.ro in timpul liber, scriu articole interesante despre subiecte interesante legate de turism, calatorii si retete culinare.

Previous Article
  • Preparate din peste si fructe de mare

Chiftele de ton in sos de rosii

  • January 24, 2009
Vezi Postarea
Next Article
  • Sfaturi

Aperitive – Sfaturi pentru alegerea ingredientelor

  • Eduard Nedelcu
  • March 31, 2009
Vezi Postarea
You May Also Like
Vezi Postarea
  • 4 min
  • Altele
  • Blog
  • Diverse

Ce trebuie sa stii despre epilatoare?

  • Eduard Nedelcu
  • May 14, 2019
Vezi Postarea
  • 1 min
  • Retete de sarbatori

Paste Fericit

  • Eduard Nedelcu
  • July 22, 2014
Vezi Postarea
  • 1 min
  • Retete de sarbatori
  • Salate

File de porc si salata de sfecla rosie cu hrean

  • Eduard Nedelcu
  • June 18, 2014
Vezi Postarea
  • 1 min
  • Retete de sarbatori

Retete de Paste

  • Eduard Nedelcu
  • June 17, 2014
Vezi Postarea
  • 1 min
  • Retete de sarbatori

Retete pentru masa de Craciun

  • Eduard Nedelcu
  • December 20, 2012
Vezi Postarea
  • 1 min
  • Dulciuri
  • Retete de sarbatori

Mere coapte festive

  • Eduard Nedelcu
  • December 9, 2012
Vezi Postarea
  • 1 min
  • Mancare cu legume
  • Retete de sarbatori

Sarmale vegetariene pentru Craciun

  • Eduard Nedelcu
  • December 9, 2012
Vezi Postarea
  • 1 min
  • Dulciuri
  • Retete de sarbatori

Cozonac vegetarian

  • Eduard Nedelcu
  • December 9, 2012
HavanaCafe
Un Blog Despre Relaxare!

Input your search keywords and press Enter.