Cereti acum o opinie medicala gratuita

Cereti acum o opinie medicala gratuita

Coenzima Q10 este un antioxidant puternic care se gaseste in aproape fiecare celula din organism. Rolul sau principal este de a transforma alimentele in energie. Se gaseste, in special, in membranele celulare si in mitocondrii, organite din interiorul celulelor, de obicei in forma de tija, care sunt ceea ce am putea numi centralele energetice celulare.

Una dintre functiile coenzimei Q10, si probabil cea mai de baza, este aceea de a interveni in reactiile chimice din cadrul acestor organite, care fac posibila recuperarea energiei continute in alimente si stocarea acesteia in molecule de adenozin trifosfat (ATP), astfel incat sa poata fi stocata pentru a fi utilizata.

Coenzima Q10, cunoscuta si sub numele de vitamina Q, este produsa de organism, dar concentratia sa scade in mod natural odata cu varsta, precum si in cazul unei alimentatii necorespunzatoare sau al unei veritabile malnutritii, in urma anumitor terapii medicamentoase (cum ar fi statinele) si in prezenta anumitor boli cronice, cum ar fi bolile cardiovasculare, bolile neurodegenerative, cum ar fi Parkinson, diabetul si tumorile.

Cu toate acestea, nu ar trebui sa existe nicio confuzie cu asa-numita deficienta de coenzima Q10.

Aceasta din urma este o adevarata boala mitocondriala ereditara, din fericire rara, ale carei simptome apar in general in copilarie si care se datoreaza unor mutatii in anumite gene implicate in sinteza coenzimei, mutatii care se mostenesc de la ambii parinti.

Activitate

Coenzima Q10 este un element-cheie care poate contribui la gestionarea anumitor boli, de aceea SENIOR Complex cu Coenzima Q10 este recomandat persoanelor care au trecut pragul varstei de 30 de ani si care sufera  in special de bolile de inima, datorita rolului sau central in producerea de energie in interiorul celulelor.

Studiile sugereaza ca suplimentele de coenzima Q10, singure sau in combinatie cu alte medicamente, pot ajuta la prevenirea sau tratarea urmatoarelor afectiuni: Atac de cord.

Rezultatele cercetarilor au aratat ca administrarea de suplimente de coenzima Q10 in fiecare zi dupa un atac de cord reduce probabilitatea unor atacuri de cord ulterioare sau a anginei pectorale.

Doze de coenzima Q10

Coenzima Q10 este in mod traditional vanduta in farmacii ca supliment alimentar, adica fara prescriptie medicala sau reteta, in capsule sau in perle, ca atare sau in combinatie cu alte substante, de exemplu minerale (cum ar fi seleniul) sau vitamine (cum ar fi vitamina E).

Cantitatea de molecula prezenta intr-o singura capsula sau perla variaza in functie de tipul de supliment (unele, de exemplu, contin 30 mg, altele 100 mg), dar este clar indicata pe eticheta, impreuna cu doza zilnica recomandata.

In general, insa, doza recomandata pentru adulti este de 30 – 200 mg pe zi. 200 mg este, de fapt, doza zilnica maxima definita pentru aceasta substanta de catre Directia Generala de Igiena, Siguranta Alimentara si Nutritie a Ministerului Sanatatii. Coenzima Q10 este o molecula solubila in grasimi, asa ca este preferabil sa o luati cu o masa bogata in grasimi, pentru ca organismul sa o poata absorbi mai bine. Acesta este si motivul pentru care exista suplimente in care ubiquinona este combinata cu ulei de masline.

Be Sociable, Share!
The following two tabs change content below.
Ma ocup de HavanaCafe.ro in timpul liber, scriu articole interesante despre subiecte interesante legate de turism, calatorii si retete culinare.

POST YOUR COMMENTS

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.