Ce este Psihoterapia? Care sunt beneficiile suportului terapeutic?

Ce este Psihoterapia? Care sunt beneficiile suportului terapeutic?

In timp ce toata lumea se confrunta cu perioade mai dificile in viata decat altii, unii necesita totusi eforturi suplimentare pentru a le depasi si a se reconstrui.

Socuri emotionale intense, traume din copilarie, tulburari de personalitate… motivele de a merge la un psiholog Cluj sunt numeroase si depind de cursul vietii fiecarei persoane.

De ce sa mergi la un psiholog?

Uneori pe deplin constienti de originea dificultatilor intampinate, alteori nu, persoanele care doresc sa-si puna capat suferintei si sa poata avansa in viata lor, pot conta apoi pe sprijinul unui psiholog, care va pune la cale o terapie, o abordare cu instrumente si sfaturi care sa te ajute.

Cu toate acestea, unii oameni inca nu indraznesc sa faca acest pas. Frica de a vorbi despre povestea ta cu un strain, certitudinea de a putea face fata singur problemelor, credinta persistenta ca „micile probleme cotidiene” nu vor interesa se micsoreaza sau mai simplu pretul consultatiilor considerate excesive, sunt toate argumentele invocate. Asa continua sa sufere multi oameni, invaluiti in tacerea lor.

Evident, nu este niciodata usor sa te confrunti cu ceea ce este cel mai dureros din viata ta si sa vorbesti despre asta deschis. Psihologii intervin in aceasta directie, pentru a-si insoti pacientii intr-un discurs care sa le permita sa se elibereze.

Daca astazi eficienta psihoterapiei este dovedita de numeroase studii efectuate, este totusi esential sa intelegem in ce consta terapia cu psihoterapie, ce metode pot fi folosite si ce beneficii aduce inainte de a o incepe.

Pe ce se bazeaza o sesiune cu un psiholog?

Psihoterapia consta in sedinte, mai mult sau mai putin numeroase, intre un pacient si un psiholog sau un psihoterapeut, in timpul carora se creeaza o legatura. Numarul de sedinte depinde de severitatea problemei si de ritmul in care pacientul avanseaza.

Atunci cand o persoana decide sa inceapa psihoterapie, face alegerea de a realiza o lucrare de auto-transformare, timp in care pot fi folosite metode terapeutice pentru a-l ajuta, precum hipnoza. In functie de problema pentru care persoana vine sa se consulte si de nevoile sale, psihoterapia face posibila determinarea cauzei sau cauzelor starii de rau, deconstruirea convingerilor limitative precum si a modurilor sale de functionare, pentru a gasi un echilibru psihic.

Face astfel posibila ajutarea persoanei sa descopere motivele suferintei sale psihologice, dar si sa exploreze cai pe care nu le-ar fi luat in considerare singura.

La inceputul primei sedinte, terapeutul trebuie sa stabileasca cadrul terapiei explicand pacientului cursul sedintelor. Acest lucru creeaza un mediu sigur si de incredere. Scopurile terapiei sunt, de asemenea, explicate si intelese, atat de catre terapeut, cat si de catre pacient.

Calitatea acestei legaturi este fundamentala. O alianta terapeutica intre pacient si psiholog care evolueaza pozitiv, ii permite acestuia din urma sa aiba acces la informatii valoroase, care vor avansa semnificativ terapia.

Legatura dintre psiholog si pacient contribuie astfel la eficacitatea terapiei.

Dincolo de empatia pe care psihologul trebuie sa o manifeste fata de pacientul sau, respectul, bunavointa si onestitatea sunt calitati esentiale pentru crearea si mentinerea aliantei terapeutice.

Be Sociable, Share!
The following two tabs change content below.
Ma ocup de HavanaCafe.ro in timpul liber, scriu articole interesante despre subiecte interesante legate de turism, calatorii si retete culinare.

POST YOUR COMMENTS

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.