Ingrediente (pentru 10 portii):
- 150 g gris
- 600 ml lapte
- 200 g zahar
- 1 plic zahar vanilinat
- 4 esente rom
- 100 g stafide
- 50 g migdale macinate
- 1 plic drojdie uscata
- 400 g faina alba
- 2 oua
- 1 galbenus
- 200 g branza de vaci dulce
- 300 ml ulei
- 1 lamaie
- sare
5oo ml de lapte se fierb impreuna cu zaharul vanilinat si cand laptele incepe sa clocoteasca se adauga grisul si se amesteca continuu. Se fierbe compozitia 5 minute la foc mic.
Stafidele se pun la inmuiat in esenta de rom si putina apa calduta.
Peste compozitia de gris calduta cu lapte se adauga zaharul, 100 ml de lapte, drojdia, coaja de lamaie rasa, branza, ouale, galbenusul, un praf de sare si faina. Se framanta pana se obtine un aluat moale.
Se adauga apoi stafidele scurse si migdalele macinate.
Din aluat se formeaza ineluse care se pun la prajit in uleiul incins in prealabil si se prajesc cate 1 minut sau 1 minut si jumatate pe fiecare parte. Pentru decor se formeaza mici bilute de aluat si se prajesc.
Papanasii se servesc cu dulceata de zmeura si smantana grasa sau pur si simplu pudrati cu zahar pudra.
Pofta buna!