Istoria amanetului

Istoria amanetului

In prezent putem amaneta orice. Gasim amanet electronice, amanet masini, amanet aur si bijuterii si lista poate sa continue. In acest articol ne-am gandit sa va prezentam o scurta istorie a amanetului.

Vedeti case de amanet in toate locurile si ati vrea probabil sa stiti ce sunt acestea de fapt si cum functioneaza ele sau de ce au devenit tot mai populare in ultima vreme. Pentru a va ajuta sa va lamuriti vom arunca o scurta privire in trecutul acestor case de amanet.

Casele de amanet sunt din vremea antica si erau primele institurii de credit care au fost vreodata intregistrate. Catre sfarsitul evului mediu exista in Europa o casa de amanet care devenise de fapt o intreaga retea de case de amanet.

Sigla sa era formata din trei bilute aurii acest simbol ramanand pentru mult timp asociat cu casele de amanet si cu industria amanetului. Aceasta practica a amanetarii a ajuns si in America in momentul in care colonistii au ajuns acolo si la sfarsitul secolului trecut era o principala sursa pentru creditele de consum.

Dupa ce au aparut si institutiile de acordare pentru credite de consum larg casele de amanet au fost o sursa alternativa de credite, insa continuau sa aiba un rol foarte important in acordarea creditelor entru consum.

Oamenii aveau nevoie sa imprumute sume mici de bani pe care celelalte institutii nu erau dispuse sa le dea si prin urmare acest lucru a dus la cresterea in popularitate a caselor de amanet.

Ce sanse aveti sa imprumutati sa zicem 300 de lei ori mai putin de la alte institutii financiare pentru perioade de maxim 1 luna sau doua? Costurile pentru acte ca sa obtineti un asfel de credite face ca pentru institutia respectiva un astfel de credit sa nu fie bun. Fiind primele institutii financiare aceste case de amanet au existat si in China acum 3000 de ani dar si in Grecia sau in Imperiul Roman.

In prezent nu se incearca sa se inventeze un mod nou de a ajuta oamenii sa obtina bani insa se vrea sa se imbunatateasca sistemul deja existent. In istorie casele de amanet au avut rolul de a ajuta oamenii, pe toti oamenii mai exact. Ideea de amanetare nu este o practica noua si nici nu se refera la o anumita clasa sociala. Chiar si regii au ajuns la un moment dat sa apeleze la serviciile unei case de amanet.

Calatoria lui Columb pentru a descoperi America a fost finantata de Regina Isabella care pentru scopul acesta a amanetat bijuteriile coroanei iar exemplele in acest sens pot sa continue.

In ultima vreme casele de amanet s-au inmultit si din cauza ca s-a deteriorat situatia economica a mai multor clase sociale.

Pentru ca oamenii erau in imposibilitatea de a face rost de bani in scurt timp si de la o institutie bancara, si persoanele fizice dar si cele juridice au apelat la servicii de genul acesta, pentru ca au sansa sa ajunga la imprumuturi rapide fara a se confrunta cu birocratia care domina sistemele bancare. Datorita tuturor acestor avantaje casele de amanet au succes.

Be Sociable, Share!
The following two tabs change content below.
Ma ocup de HavanaCafe.ro in timpul liber, scriu articole interesante despre subiecte interesante legate de turism, calatorii si retete culinare.

Latest posts by Eduard Nedelcu (see all)

POST YOUR COMMENTS

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.