HavanaCafe
  • Despre Havana Cafe
  • Feminin
    • Calculeaza-ti perioada de fertilitate
    • Calculeaza-ti greutatea
  • Aditivi Alimentari (E-uri)
  • Contact
  • GDPR
    • Politica noastra privind Cookies
    • Termeni si conditii
    • Formular de cerere stergere/rectificare/trimitere/dezabonare
    • Disclaimer
HavanaCafe

Un blog despre relaxare si bunadispozitie!

HavanaCafe
  • Despre Havana Cafe
  • Feminin
    • Calculeaza-ti perioada de fertilitate
    • Calculeaza-ti greutatea
  • Aditivi Alimentari (E-uri)
  • Contact
  • GDPR
    • Politica noastra privind Cookies
    • Termeni si conditii
    • Formular de cerere stergere/rectificare/trimitere/dezabonare
    • Disclaimer
  • Blog
  • Diverse

Ce este sapunul?

  • Eduard Nedelcu
  • August 23, 2019
  • 3 minute read
Total
0
Shares
0
0
0

Sapunul este o combinatie de grasime animala sau ulei vegetal si soda caustica. Cand se dizolva in apa, se rupe murdaria departe de suprafete. De-a lungul veacurilor, sapunul a fost folosit pentru curatarea, pentru vindecarea plagilor pielii, pentru vopsirea parului si ca salve sau unguent pentru piele. Insa astazi folosim in general sapunul ca demachiant sau parfum, insa se poate gasi pe piata si sapun industrial.

Originea exacta a sapunului nu este cunoscuta, desi sursele romane sustin ca dateaza de la cel putin 600 i.Hr., cand fenicienii au pregatit sapun din coada de capra si cenusa de lemn. Sapunul a fost facut si de celti, locuitori antici ai Marii Britanii.

Sapunul a fost utilizat pe scara larga in intregul imperiu roman, in primul rand ca medicament. Mentiunea sapunului ca demachiant nu apare pana in secolul al II-lea d.Hr. In secolul al VIII-lea, sapunul era comun in Franta, Italia si Spania, dar a fost rar folosit in restul Europei pana in secolul al XVII-lea.

Fabricarea sapunului a inceput in Anglia in jurul sfarsitului secolului al XII-lea. Producatorii de sapun au trebuit sa plateasca o taxa grea pentru tot sapunul pe care l-au produs. Vamesul incuia capacele pe tigaile care fierb sapunul in fiecare seara pentru a preveni fabricarea ilegala de sapun dupa ore. Din cauza impozitului ridicat, sapunul a fost un obiect de lux si nu a intrat in uz comun in Anglia decat dupa abrogarea impozitului in 1853. In secolul 19, sapunul era accesibil si popular in toata Europa.

Producatorii de sapun timpuriu au fiert pur si simplu o solutie de cenusa de lemn si grasimi animale. O substanta de spuma formata in varful vasului. Cand s-a racit, s-a intarit in sapun. In jurul anului 1790, producatorul de sapun francez Nicolas Leblanc a dezvoltat o metoda de extragere a sodei caustice (hidroxid de sodiu) din sarea comuna de masa (clorura de sodiu), care inlocuieste elementul de cenusa de lemn al sapunului.

Chimistul francez Eugene-Michel Chevreul a pus procesul de formare a sapunului (numit in saponificare engleza) in termeni chimici concreti in 1823. In saponificare, grasimea animala, care este neutru din punct de vedere chimic, se imparte in acizi grasi, care reactioneaza cu carbonatele alcaline pentru a se forma sapun, lasand glicerina ca produs secundar. Sapunul a fost facut cu procese industriale pana la sfarsitul secolului XIX, desi oamenii din zonele rurale, cum ar fi pionierii din vestul Statelor Unite, au continuat sa faca sapun acasa.

Materie prima

Sapunul necesita doua materii prime majore: grasimi si alcaline. Alcaliul cel mai frecvent utilizat astazi este hidroxidul de sodiu. Se poate folosi si hidroxid de potasiu. Sapunul pe baza de potasiu creeaza un produs mai solubil in apa decat sapunul pe baza de sodiu si, prin urmare, se numeste „sapun moale”. Sapunul moale, singur sau in combinatie cu sapunul pe baza de sodiu, este frecvent utilizat in produsele de ras.

Grasimea animala in trecut a fost obtinuta direct de la un abator. Sapunurile moderne folosesc grasimi care au fost procesate in acizi grasi. Aceasta elimina multe impuritati si se produce ca apa secundara in locul glicerinei. Multe grasimi vegetale, inclusiv uleiul de masline, uleiul de sambure de palmier si uleiul de nuca de cocos sunt, de asemenea, utilizate in fabricarea sapunului.

Aditivii sunt folositi pentru a imbunatati culoarea, textura si mirosul sapunului. Parfumuri si parfumuri se adauga amestecului de sapun pentru a acoperi mirosul de murdarie si a lasa in urma un miros proaspat. Abrazivele pentru imbunatatirea texturii sapunului includ talc, silice si ponce de marmura (cenusa vulcanica). Sapunul facut fara colorant este o culoare gri sau maro, dar producatorii moderni coloreaza sapunul pentru a-l face mai atragator pentru consumator.

Procesul de fabricatie

Metoda de preparare a sapunului este inca folosita astazi de micile companii producatoare de sapun. Acest proces dureaza de la patru la unsprezece zile pana la finalizare, iar calitatea fiecarui lot este inconsistenta datorita varietatii de uleiuri utilizate. In jurul anului 1940, inginerii si oamenii de stiinta au dezvoltat un proces de fabricatie mai eficient, numit proces continuu.

Aceasta procedura este folosita de marile companii producatoare de sapun din intreaga lume. Exact asa cum spune numele, in procesul continuu sapunul este produs continuu, mai degraba decat un lot la un moment dat. Tehnicienii controleaza mai mult productia in procesul continuu, iar pasii sunt mult mai rapide decat in ​​metoda ceainicului – este nevoie de doar aproximativ sase ore pentru a completa un lot de sapun.

 

 

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Eduard Nedelcu

Ma ocup de HavanaCafe.ro in timpul liber, scriu articole interesante despre subiecte interesante legate de turism, calatorii si retete culinare.

Previous Article
  • Telefoane Mobile

Care sunt cele mai des intalnite defectiuni pentru telefoanele Huawei?

  • Eduard Nedelcu
  • August 12, 2019
Vezi Postarea
Next Article
Idei de vacanta de iarna pentru copii
  • Blog
  • Diverse

Idei de vacanta de iarna pentru copii

  • Eduard Nedelcu
  • August 27, 2019
Vezi Postarea
You May Also Like
De ce sa lucrezi cu agentiile imobiliare pentru a-ti achizitiona o casa?
Vezi Postarea
  • 2 min
  • Blog
  • Diverse

De ce sa lucrezi cu agentiile imobiliare pentru a-ti achizitiona o casa?

  • Eduard Nedelcu
  • February 16, 2023
Cele mai importante motive pentru care sa iti achizitionezi un apartament
Vezi Postarea
  • 2 min
  • Blog

Cele mai importante motive pentru care sa iti achizitionezi un apartament

  • Eduard Nedelcu
  • February 9, 2023
Utilizare diversa pentru macara manuala cu lant - flexibilitate, actionare usoara si adaptabilitate la context
Vezi Postarea
  • 2 min
  • Blog

Utilizare diversa pentru macara manuala cu lant – flexibilitate, actionare usoara si adaptabilitate la context

  • Eduard Nedelcu
  • February 6, 2023
Stimularea sistemului imunitar cu remedii naturale
Vezi Postarea
  • 3 min
  • Sanatate
  • Sanatate

Stimularea sistemului imunitar cu remedii naturale

  • Eduard Nedelcu
  • February 3, 2023
Irigarea prin picurare, ce este si care sunt avantajele sale?
Vezi Postarea
  • 4 min
  • Blog
  • Diverse

Irigarea prin picurare, ce este si care sunt avantajele sale?

  • Eduard Nedelcu
  • February 1, 2023
Cele mai comune tipuri de prosoape de baie
Vezi Postarea
  • 3 min
  • Sfaturi

Cele mai comune tipuri de prosoape de baie

  • Eduard Nedelcu
  • January 26, 2023
Cum functioneaza cumpararea unei proprietati
Vezi Postarea
  • 2 min
  • Articole
  • Imobiliare

Cum functioneaza cumpararea unei proprietati?

  • Eduard Nedelcu
  • January 17, 2023
Grija pentru propria sanatate prin consum de produse bio
Vezi Postarea
  • 2 min
  • Sanatate

Grija pentru propria sanatate prin consum de produse bio

  • Eduard Nedelcu
  • January 9, 2023
HavanaCafe
Un Blog Despre Relaxare!

Input your search keywords and press Enter.