Este valoarea, masurata in amperi (A), care corespunde intensitatii maxime care poate trece prin intrerupator fara a-l deteriora.
Diferitele tipuri de intrerupatoare de circuit si intrerupatoare de circuit de scurgere la pamant
Intrerupatoarele de curent rezidual sunt clasificate in functie de forma de unda detectabila, de sensibilitatea diferentiala, de timpul de declansare si de prezenta sau absenta protectiei impotriva suprasarcinii sau a scurtcircuitului. In acest din urma caz, nu avem doar un intrerupator de circuit pur de dispersie la pamant, ci un intrerupator de circuit termomagnetic care indeplineste trei functii importante intr-o singura componenta electromecanica.
Simbolul formei de unda este prezent pe toate tipurile de intrerupatoare si permite identificarea curentului de scurgere detectat de intrerupatorul de circuit. Pentru astfel de instalatii poti monta intrerupatoare de putere de tip USOL.
- Tip AC
Acesta este cel mai frecvent tip. Intrerupatoarele de tip AC sunt sensibile numai la curentul alternativ de tip sinusoidal, adica nu se declanseaza decat in cazul curentilor de scurgere pe componenta alternativa. Prin urmare, acestea exclud curentii de scurgere tranzitorii legati de fulgere sau de o sarcina de tip capacitiv, adica o sarcina de condensator.
Tipurile de curent alternativ sunt plasate in amonte de sistemele normale, cum ar fi iluminatul, aparatele mici etc. si, in general, de sistemele cu putine aparate.
- Tip A
Acestea ofera, de asemenea, protectie impotriva curentului de scurgere pentru componenta de curent continuu, ceea ce reprezinta un element suplimentar fata de protectia de tip AC. Aceasta componenta apare la anumite tipuri de surse de alimentare cu deconectare prin comutatie care transforma curentul alternativ in curent continuu.
Intrerupatoarele de curent diferential rezidual de tip A trebuie instalate in amonte de masinile de spalat sau de plite. Eficacitatea acestui tip de intrerupator de circuit este deosebit de vizibila in cazul supratensiunilor scurte datorate echipamentelor electronice, variatiilor de tensiune datorate furtunilor, etc.
- Tip F
Intrerupatoarele de tip F au fost introduse recent prin standardul EN 62423. Acestea functioneaza intr-un mod similar cu intrerupatoarele de tip A si sunt concepute pentru protectia impotriva contactelor indirecte atunci cand se utilizeaza echipamente alimentate de invertor in circuite monofazate, deoarece, in cazul unei defectiuni la pamant in invertor, se pot produce curenti de scurgere diferentiali cu frecvente compozite care nu sunt detectate corect de intrerupatoarele de tip A si de tip AC.
Tip B
Aceste intrerupatoare de circuit sunt, de asemenea, sensibile la curenti de scurgere de curent continuu si/sau de inalta frecventa si sunt necesare atunci cand se utilizeaza convertoare de frecventa trifazate. Acestea sunt utilizate in cazul in care generatoarele de tensiune continua sunt conectate permanent, fara izolare galvanica, la retele de curent alternativ (de exemplu, panouri fotovoltaice sau invertoare de frecventa variabila).
- Tip HPI, K, HI, SI
Exista si alte acronime care se adauga la denumirea intrerupatoarelor de circuit de tip A si care variaza in functie de denumirea producatorului, cum ar fi HPI, K, HI sau SI. Acestea sunt asa-numitele intrerupatoare de circuit cu imunitate ridicata, concepute pentru a preveni declansarea brusca.
Acestea sunt utilizate pentru a proteja individual punctele de alimentare ale echipamentelor care nu pot fi afectate de o pana de curent, cum ar fi frigiderele sau sistemele informatice. Aceste intrerupatoare de circuit ofera solutia optima impotriva declansarii intempestive cauzate de scurgeri datorate manevrelor, functionarii normale sau fenomenelor atmosferice.
De ce tot mai multe persoane aleg sa foloseasca becuri LED
Daca sunteti in cautarea unei lumini care trebuie sa se aprinda rapid, alegeti iluminarea cu LED-uri. Luminile LED se pot aprinde si stinge instantaneu. Daca utilizati o lampa cu halogenuri metalice, de exemplu, trebuie sa fiti pregatit pentru o perioada de incalzire.
Ganditi-va la modul in care o lumina fluorescenta palpaie cand o porniti si adesea dureaza doua sau trei secunde pana sa fie complet aprinsa. Acestea sunt cateva dintre complicatiile care pot fi ocolite prin instalarea luminilor LED.
De asemenea, sursele traditionale de iluminat au o durata de viata mai scurta daca le porniti si opriti frecvent. Luminile LED nu sunt afectate de comutarea frecventa. Nu provoaca nicio reducere a duratei de viata sau a eficientei lor.
Aceasta caracteristica face ca LED-urile sa fie o solutie ideala pentru afacerea dvs. daca aveti nevoie ca luminile sa se aprinda imediat dupa o intrerupere sau o supratensiune. Aceasta capacitate este, de asemenea, utila daca doriti ca luminile dvs. sa se aprinda prompt atunci cand un angajat deschide o cladire dimineata devreme, inainte de aparitia soarelui.
Deoarece LED-urile nu sunt afectate de pornire si oprire, ele pot fi ciclate rapid pentru afisaje cu lumini intermitente sau aplicatii care necesita senzori care trec frecvent de la pornit la oprit si inapoi.
C10 inseamna ca curba de declansare este curba C si curentul nominal de utilizare este de 10 amperi (10A), care reprezinta curentul care poate circula neintrerupt la o anumita temperatura ambianta de referinta, de exemplu 30°C. Peste aceasta temperatura, se produce o reducere, adica nu este garantata o functionare neintrerupta fara probleme.