Ingrediente (pentru 8 portii):
- 200g unt,
- 60g unt de cocos,
- 350g faina,
- 4 linguri zahar,
- 1/2 lingurita sare,
- 1,5kg mere acrisoare,
- sucul de la 2 lamai,
- 8-10 linguri jeleu de mere,
- 4 linguri de zahar pudra.
Mod de preparare:
1. Pentru a prepara aluatul de tarta topiti untul si untul de cocs intr-o oala mica si turnati amestecul intr-un vas mic. Presarati faina, zaharul, sarea si framantati coc obtinuta. Adaugati apoi 8-12 linguri apa rece, pentru omogenizare. Lasati coc circa 2-3 ore la rece, acoperita.
2. Spalati si decojiti merele, indepartati-le semintele apoi taiati-le felii. Stropiti-le imediat dupa taiere cu suc de lamaie, pentru a nu se oxida.
3. Incingeti cuptorul pana la 225 grade. Intindeti aluatul, asezati-l intre doua folii de aluminiu si puneti-l intr-o forma de tarta (diametrul de 26cm.) apoi taiati cu cutitul marginea de prisos. Intepati aluatul cu o furculita din loc in loc.
4. Aranjati feliile de mar pe aluat ca olanele de pe acoperis. Incalziti jeleul si ungeti fructele cu acesta. Apoi dati tarta timp de 25-30 minute la cuptor, pe gratarul din mijloc. In ultimele 10 minute acoperiti-o cu o hartie cerata, pentru a nu se arde prea tare.
5. Scoateti tarat din cuptor, lasati-o sa se raceasca pe un gratar special apoi desprindeti-o usor de forma si asezati-o pe un platou. Presarati-o apoi cu putin zahar pudra.