Ingrediente:
- pesti de circa 150-200 g fiecare (biban, rosioara, caras etc) dupa numarul comesenilor,
- 4 rosii,
- ardei iuti,
- sare,
- cimbru.
Mod de preparare:
Pestii se curata de intestine insa nu si de solzi, se spala bine si se lasa sa se zvinte. Ii frigem fie pe un gratar, fie pe o tabla nesmaltuita, pe care s-a presarat in prealabil sare grunjoasa. Pestii se intorc pe cealalta parte abia dupa ce se rumenesc, ca sa nu se rupa. Dupa ce s-au fript se scutura de solzii arsi si se aseaza intr-un castron, turnandu-se peste ei apa fierbinte cat sa-i cuprinda. Tot acum adaugam in saramura si doi-trei ardei iuti, catei de usturoi, patrunjel, cimbru, toate taiate marunt. In paralel coacem, alaturi de peste, rosiile in coaja. Odata coapte, le curatam de coaja si le adaugam la mujdeiul pregatit in prealabil intr-un castronel de lemn. Alaturi de un vin alb o astfel de saramura, mai ales pregatita pe malul apei intr-o seara de vara, va lasa amintiri de neuitat.