Ingrediente (pentru 6 persoane):
- 6 bucati de peste (de cate 250 g fiecare),
- un ardei gras,
- zeama de la o lamaie,
- trei catei de usturoi,
- coriandru,
- 12 masline verzi,
- trei linguri ulei de masline,
- o lingurita sofran,
- doua lingurite chimen macinat,
- sare,
- piper.
Mod de preparare:
Se curata usturoiul, se zdrobeste si se amesteca cu coriandrul (se gaseste la pliculete). Se adauga uleiul, zeama de lamaie, sofranul si chimenul. Se sareaza, se pipereaza. Se toarna mujdeiul astfel preparat intr-un vas mai adanc, se tavalesc prin el bucatile de peste (pe ambele parti), dupa care se acopera vasul cu o folie de plastic si se lasa o ora la frigider la macerat. (Intre timp, se mai intoarce de doua ori de pe-o parte pe alta.) Se curata ardeiul de seminte si nervuri, se taie in doua si pe urma in fasii subtiri. Maslinele se inmoaie doua minute intr-o craticioara cu apa fierbinte, apoi se lasa sa se scurga. Se ia un vas de pamant (sau Jena), se clateste cu apa rece si se asaza in el bucatile de peste. Se adauga fasiile de ardei, iar deasupra se toarna mujdeiul (piureul de usturoi cu coriandru, ulei si zeama de lamaie). Se acopera vasul cu un capac, se baga la cuptor, se aprinde focul, se regleaza temperatura la 180ºC si se lasa pestele sa fiarba circa 20 de minute. Se adauga maslinele si se mai lasa alte douazeci de minute sa fiarba. Pestele se serveste direct din vasul in care a fiert, cu o garnitura de orez si stafide.