Ingrediente (pentru 6 portii):
Aluatul de tarta:
- 300 g faina alba
- 150 g unt
- 1 lingura ulei de masline
- 2 linguri vin alb
- 2 oua
- sare si piper
Umplutura:
- 300 g cozi de creveti proaspeti sau congelati
- 300 g cicoare
- 1 lingura patrunjel tocat
- 3 linguri smantana grasa
- 1 lingura vin alb
- 1 ou
- 2 linguri ulei de masline
- sare, piper, oregano uscat
Aluatul nisipos pentru tarte se prepara prin amestecarea intr-ul bol a fainei cu untul rece si prin framantarea cu degetele. Se adauga apoi vinul, uleiul, un praf de sare si cele 2 oua batute. Se framanta pana se omogenizeaza si se tine la rece in folie alimentara timp de 30 de minute.
Cicoarea se curata indepartand partea alba si se taie fasii subtiri care se calesc in uleiul de masline impreuna cu patrunjelul tocat. Dupa 5 minute se toarna vinul si se lasa pe foc sa se evapore. Se adauga smantana, sare si piper si se lasa la fiert pana se ingroasa ca un sos. Se ia de pe foc si se adauga oul batut, amestecand sa se incorporeze.
Se scoate aluatul de la frigider si se intinde, dupa care se aseaza in 6 forme mici de tarta unse cu unt. Se inteapa aluatul cu o furculita din loc in loc. Se pun in forme cozile de creveti curatate si se toarna deasupra sosul. Se coc in cuptor timp de 25 de minute la 180 de grade. Daca nu aveti forme mici de tarte puteti folosi o singura forma mare sau tava rotunda.
Pofta buna!