Ingrediente:
- 100 ml untdelemn,
- 50 g unt,
- 500 ml vin alb sec,
- 2 kg cartofi,
- 1 kg rosii,
- 5 ardei grasi,
- 5 morcovi potriviti,
- 500 g ceapa alba,
- 500 g ceapa verde,
- 1 capatana mare de usturoi,
- sare,
- piper,
- boia,
- verdeturi (marar, patrunjel),
- 1 crap de 3–5 Kg (mai mare nu incape in cuptor).
Mod de preparare:
Crapul nu se curata de solzi; se taie pe spate, prin mijloc, incepand de la cap si continuand pe langa aripioarele dorsale spre coada, pana se deschide intr-un fel de roata. Se scot matele si branhiile, se spala, se scurge. Se unge o tava mare (cel putin cat pestele) cu unt. Cartofii se curata si se taie in jumatati. Se aseaza pestele cu solzii in jos, cu cartofii asezati in jur. Se sareaza si se pipereaza. Se garniseaza cu rosii, ardei gras, morcov, ceapa. Se stropeste cu ulei si vin. Se da la cuptor potrivit de incins (focul mic face carnea buna) 30 minute sau mai mult, pana intra furculita usor in carne, stropind din cand in cand cu zeama din tava. Daca zeama scade prea mult se mai adauga apa. Se piseaza usturoiul,se freaca cu 100 ml apa si o lingurita de boia. Se toarna zeama peste peste. Se da iar la cuptor cu foc iute, 3–5 minute pana se rumeneste carnea pe unde este descoperita si se ingroase sosul. Se scoate, se presara cu verdeturi tocate.