Un schimb descentralizat, cunoscut și sub numele de DEX, este o piață peer-to-peer în care comercianții de criptomonede fac tranzacții direct, fără intermediari sau terțe părți. DEX-urile permit tranzacții financiare care nu sunt înregistrate de bănci, brokeri sau alte terțe părți.
Unele dintre DEX-urile populare includ Sushiswap și Uniswap, care folosesc ambele blockchain-ul Ethereum, xExchange al blockchainului celor de la MultiversX. La fel, PancakeSwap este și el un DEX popular, construit pe Binance Chain. Aceste instrumente de finanțare descentralizate permit o gamă largă de servicii financiare direct dintr-un portofel de criptomonede compatibil.
Tranzacțiile în cadrul DEX-urilor sunt facilitate prin utilizarea de acorduri auto-executabile scrise în cod, numite smart contracte. În comparație cu tranzacțiile financiare tradiționale, care sunt opace și se desfășoară prin intermediul intermediarilor care oferă foarte puține informații despre acțiunile lor, DEX-urile oferă transparență completă în privința mișcării fondurilor și a mecanismelor care facilitează schimbul.
La fel, deoarece nu există implicarea unei terțe părți, DEX-urile reduc riscul de contraparte și pot reduce riscul de centralizare sistematică în ecosistemul criptomonedelor.
Cum functioneaza un DEX?
Deoarece DEX-urile sunt construite pe rețele blockchain care susțin smart contracte, ele stabilesc prețurile diferitelor criptomonede între ele în mod algoritmic și utilizează “piscine de lichiditate”(liquidity pools). În aceste “pools”, investitorii blochează fonduri în schimbul unor recompense asemănătoare dobânzii. DEX-urile sunt construite pe cod open-source, ceea ce înseamnă că oricine interesat poate vedea codul și modul în care funcționează.
De asemenea, acest lucru înseamnă că codul existent poate fi adaptat de dezvoltatori pentru a crea noi proiecte concurente, ceea ce explică modul în care codul Uniswap a fost adoptat de o serie de DEX-uri cu “swap” în numele lor, precum “Pancakeswap” și “Sushiswap”, etc.
DEX-urile au fost create pentru a elimina necesitatea unei autorități sau a unei terțe părți de a supraveghea tranzacțiile efectuate în cadrul unei anumite platforme de schimb. DEX-urile permit tranzacții criptomonetare peer-to-peer (P2P). P2P sau Peer-to-Peer înseamnă o piață în care vânzătorii și cumpărătorii sunt în contact direct. Tranzacțiile lor sunt non-custodiale, ceea ce înseamnă că utilizatorii își păstrează controlul asupra cheilor private ale portofelului lor.
O cheie privată reprezintă o formă de criptare avansată care permite utilizatorilor să aibă acces la criptomonede. Prin autentificarea într-un DEX cu cheile lor private, utilizatorii pot accesa imediat activele lor criptomonetare. Nu li se va solicita să furnizeze informații personale precum nume sau adresă, etc.
Există trei tipuri principale de schimburi descentralizate.
Automated Market Makers (Creatori Automatizați de Piață)
Order Books DEXs (DEX-uri cu Carte de Ordine)
DEX Aggregators (Agregatoare DEX)
Toate acestea permit tranzacții directe prin intermediul smart contractelor.
Ce sunt Automated Market Makers?
Un sistem automatizat de creatori de piață, bazat pe smart contracte, a fost creat pentru a rezolva problema lichidității. Schimburile descentralizate populare au fost construite pe baza blockchain-urilor remarcabile care susțin smart contracte. Cele mai populare DEX-uri sunt construite pe blockchain-ul Ethereum, dar poate cel mai surprinzator ca si viteza de lucru si securitate este xEchange de la MultiversX.
La fel, acești Automated Market Makers se bazează pe servicii bazate pe blockchain care furnizează informații de la burse și alte platforme pentru a stabili prețul activelor tranzacționate, numite “oracole blockchain”. Aceste smart contracte utilizează apoi piscine prefinanțate de active cunoscute sub numele de piscine de lichiditate. Aceste piscine sunt finanțate de alți utilizatori care au dreptul la comisioanele de tranzacție percepute de protocol pentru executarea unei tranzacții în acea pereche.
Aceste piscine de lichiditate permit traderilor să execute ordine sau să obțină dobânzi într-un mod deschis și fără a fi nevoie de încredere.
Ce sunt Order Books DEXs?
Order Books DEXs compilează înregistrările tuturor ordinelor deschise de cumpărare și vânzare pentru perechile de active specifice. Aceasta permite sistemelor interne ale unei platforme de schimb să potrivească ordinele de cumpărare și vânzare.
Există o carte de ordine on-chain (pe blockchain) și o carte de ordine off-chain (în afara blockchain-ului). În cazul Order Books DEXs on-chain, fiecare tranzacție este înregistrată pe blockchain. Aceasta include nu numai achiziția efectivă, ci și cererea de achiziție sau anularea unei comenzi.
În cazul Order Books DEXs off-chain, toate acestea se întâmplă în altă parte, iar doar tranzacția finală este înregistrată pe blockchain. Deoarece comenzile nu sunt stocate pe blockchain, acest aspect poate duce la unele probleme de securitate ale schimburilor centralizate, dar nu este la fel de lent sau costisitor ca în cazul cărților de ordine on-chain.
Ce sunt DEX Aggregators?
Acestea utilizează mai multe protocoale și mecanisme diferite pentru a rezolva problemele asociate cu lichiditatea. Cele două obiective importante ale agregatorului DEX sunt de a proteja utilizatorii de efectul de stabilire a prețurilor și de a reduce probabilitatea tranzacțiilor eșuate.
Care sunt avantajele utilizării unui DEX?
Deoarece tranzacțiile în cadrul DEX-urilor sunt facilitate de smart contracte, acestea oferă garanții puternice că vor fi executate în exact aceeași manieră în care utilizatorul intenționează, fără nicio interferență din partea terțelor părți centralizate. Prin urmare, DEX-urile oferă garanții solide de executare și o transparență sporită în mecanismele subiacente ale tranzacționării.
DEX-urile oferă o gamă potențial nelimitată de tokenuri, de la cele cunoscute, până la cele ciudate sau chiar complet necunoscute. Acest lucru se datorează faptului că tokenurile bazate pe Ethereum pot fi create de oricine, care poate apoi crea un pool de lichiditate pentru acestea. În plus, monedele nu sunt ținute într-o bursă centralizată, ci în portofelul utilizatorului, cu cheile private ale acestuia. Astfel, teoretic, DEX-urile sunt mai puțin susceptibile la un atac informatic.
Anonimitatea este din nou un punct pozitiv aici, deoarece nu este necesară furnizarea de informații personale pentru a utiliza cele mai populare DEX-uri. De asemenea, DEX-urile contribuie la creșterea includerii financiare. Deoarece utilizatorii se pot autentifica direct cu adresa portofelului lor, procesul de înscriere într-un DEX este fără probleme și practic instantaneu, în comparație cu o bursă centralizată.
DEX-urile prezintă și o serie de riscuri. De exemplu, DEX-urile funcționează doar cu active criptomonetare și nu cu monede fiat precum dolarul american sau lira sterlină. Prin urmare, o persoană trebuie să dețină în avans active criptomonetare pentru a utiliza o platformă de schimb descentralizată.
Interfețele utilizatorilor sunt, de asemenea, mult mai complexe, deoarece navigarea în cadrul DEX-urilor necesită cunoștințe specializate și interfețele nu sunt întotdeauna ușor de folosit sau prietenoase pentru începători.
Un protocol DeFi este la fel de sigur și securizat precum smart contractele care îl alimentează. Codul poate conține erori exploatabile, ceea ce poate duce la pierderea de active. De asemenea, unele DEX-uri au condiții de lichiditate precare, ceea ce poate duce la o cantitate mare de slippage (diferența dintre prețul estimat și prețul real de executare a tranzacției) și o experiență de utilizare dezamăgitoare.
Există, de asemenea, riscul de fraudă, deoarece multe DEX-uri permit crearea permisivă de piețe (posibilitatea ca oricine să creeze o piață pentru orice token). Astfel, riscurile de a cumpăra tokenuri malitioase sau de calitate scăzută sau chiar de tokenuri false pot fi mult mai mari decât în cazul bursele centralizate.