Desi Bitcoin este inca regina criptomonedelor, exista multi pretendenti la tronul sau, iar unii dintre ei sunt destul de diferiti. Unul dintre cei mai intriganti prin devierea sa de la mai multe cripto-norme este Ripple, o criptomoneda mult mai centralizata intr-un spatiu foarte descentralizat.
Ripple este inca clasificata ca si criptomoneda, dar modul de infiintare si functionare este foarte diferit de unii concurenti. De aceea, daca va ganditi sa investiti in Ripple, trebuie sa faceti mai intai cercetari. Ati nimerit in locul potrivit!
Ripple explicat
Ripple este denumirea generala pentru platforma de criptomonede, protocolul tranzactional pentru care este XRP. La fel cum Ethereum este numele platformei care faciliteaza tranzactiile cu Ether. La fel ca si alte criptomonede, Ripple este construita pe ideea unei retele de contabilitate distribuita, care necesita participarea diferitelor parti la validarea tranzactiilor, mai degraba decat la orice autoritate centralizata unica.
Acest lucru faciliteaza tranzactiile in intreaga lume, iar taxele de transfer sunt mult mai ieftine decat cele ale Bitcoin. Spre deosebire de alte criptomonede, transferurile XRP sunt efectiv imediate, nefiind nevoie de timp obisnuit de confirmare.
Fondata initial de o singura companie, Ripple Labs, Ripple continua sa fie sustinuta de aceasta, mai degraba decat de reteaua mai extinsa de dezvoltatori care continua dezvoltarea Bitcoin. De asemenea, nu are o cantitate fluctuanta a monedei sale.
Bitcoin are un fond in continua crestere, cu un eventual maxim, iar Ethereum nu are, teoretic, limita. Pe de alta parte, Ripple s-a lansat din start cu toate cele 100 de miliarde de jetoane XRP. Acest numar se mentine fara minerit, iar majoritatea jetoanelor sunt detinute chiar de Ripple Labs – aproximativ 60 de miliarde la cea mai recenta numaratoare.
Chiar si la valoarea recent redusa de aproximativ 20 de centi per XRP, asta inseamna ca Ripple Labs are in prezent o criptomoneda in valoare de aproximativ 12 miliarde de dolari. Detine 55 de miliarde XRP intr-un cont escrow, ceea ce ii permite sa vanda pana la un miliard pe luna daca alege sa finanteze noi proiecte si achizitii. Vanzarea unei astfel de cantitati ar avea probabil un efect drastic asupra valorii criptomonedei si nu este ceva ce Ripple Labs intentioneaza sa faca in curand.
De fapt, Ripple Labs cauta sa foloseasca tehnologia din spatele XRP pentru a permite tranzactii bancare mai rapide in intreaga lume. In timp ce Bitcoin si alte criptomonede sunt construite pe ideea de a separa tranzactiile financiare de organizatiile comerciale ale monedelor traditionale, Ripple este aproape opusul in toate sensurile.
Sustinuta de banci
Poate ca ati auzit multi investitori in criptomonede si comentatori financiari discutand ideea de reglementare. Desi nu credem ca acest lucru este un motiv de ingrijorare majora, multi isi fac griji ca bancile vor reprima Bitcoin si altele asemenea.
Este si mai putin probabil sa se intample cu Ripple, deoarece este sustinuta de unele dintre marile institutii financiare ale lumii. Santander, UBS, American Express, RBC, Westpac si altele, toate au contribuit in functionarea si proliferarea acestei retele. Ei pot chiar percepe taxele specificate pentru finalizarea tranzactiilor. Acest control este cel mai semnificativ factor de diferentiere pentru Ripple.
In multe privinte, acest lucru nu este complet surprinzator, deoarece tehnologia blockchain detine un numar mare de beneficii pentru companiile care o pot folosi eficient. Cu toate acestea, sustinerea unei criptomonede precum Ripple este, fara indoiala, o exceptie. Este ceva care trebuie inteles de potentialii cumparatori si vanzatori, deoarece ofera acestor institutii financiare un nivel mult mai ridicat de control asupra Ripple decat majoritatea celorlalte criptomonede existente.
Bitcoin, Ethereum si altele asemenea sunt complet descentralizate, sustinute de mii, daca nu de milioane de mineri globali, ceea ce inseamna ca nimeni nu are control real asupra retelei. In schimb, aceste institutii financiare si Ripple Labs insusi gestioneaza nodurile Ripple.
Aceste servere independente nu trebuie sa furnizeze calcule de dovada a lucrului, ca Bitcoin. Nodurile valideaza pur si simplu tranzactiile, la fel ca bancile traditionale.
Atunci cand acest lucru este completat de faptul ca nu va fi creat nici o moneda XRP noua si circulatia cantitatii existente este strict controlata, multi incep sa aiba ingrijorari cu privire la viitorul Ripple.
Val de aer rece
Tot acel control asupra retelei Ripple detinut de anumite entitati inseamna ca acestea au unele abilitati care sunt unice pentru acest tip de criptomoneda. Cea care ii ingrijoreaza cel mai mult pe detractori este „inghetarea”.
„XRP Ledger ofera adreselor capacitatea de a ingheta soldurile non-XRP, lucru ce poate fi util pentru a indeplini cerintele de reglementare sau in timpul investigarii activitatilor suspecte”, se arata in ghidul Ripple pentru caracteristica. Desi acest lucru este obisnuit in banca traditionala, multi ar sustine ca este complet opusul scopului real al criptomonedelor: eliminarea acestei reglementari si supraveghere.
In mod efectiv, nodurile Ripple pot limita sever portofelele XRP la nivel individual sau toate portofelele asociate cu un anumit nod. Aceasta abilitate a fost demonstrata in 2015, cand fondatorul original al Ripple Labs, Jed McCaleb, a incercat sa vanda Ripple in valoare de peste un milion de dolari. Se presupune ca Ripple Labs a convins un nod Ripple, Bitstamp, sa inverseze tranzactia.
Exista elemente in poveste care sugereaza ca McCaleb a incalcat un contract cu vanzarea. Indiferent, faptul ca inghetarea a fost posibila – cu autoritatile centralizate controland capacitatea proprietarului monedei de a tranzactiona cu ea asa cum doreste – ii ingrijoreaza pe altii pentru viitorul lui Ripple. Daca compania fondatoare, bursele si bancile pot controla XRP in aceasta masura, merita tranzactionarea cu Ripple?
Cel putin, este esential sa stiti ca acolo unde alte criptomonede le ofera proprietarilor control aproape complet asupra monedelor lor – atata timp cat utilizati tipul de portofel potrivit – Ripple are o supraveghere mult mai semnificativa si un control intermediar.
In prezent, se estimeaza ca McCaleb a vandut cel putin un miliard de XRP intre 2014 si 2019. De asemenea, el pastreaza aproape cinci procente din oferta totala de token-uri (4,7 miliarde) si a vandut XRP in valoare de peste 4.000.000 USD in ianuarie 2020. Avand in vedere ca deciziile financiare ale fondatorului Ripple pot avea un impact atat de profund, sa nu mai vorbim de cele ale Ripple Labs in sine, investitorii pot fi, pe buna dreptate, suparati.