Vitamina C este de obicei asociata cu consumul de portocale, desi multe alte alimente o contin. Fiinta umana nu o produce si trebuie sa o ingereze pentru a-si acoperi nevoile. Dar exista multe mituri false, in special cu sucuri, care nu-l pierd usor, asa cum cred unii.
Vitamina C functii si beneficii
Daca doriti sa cunoasteti functiile pe care vitaminele si mineralele le indeplinesc in corpul nostru, alimentele care le contin sau dozele zilnice recomandate, cititi prospectul de la Altrient Vitamina C.
Vitamina C, pentru ce este?
De obicei, asociem vitamina C in special cu consumul de portocale, fie naturale, fie in suc, dar exista multe alte alimente care o contin; in general, fructe.
Vitamina C este un nutrient esential pentru oameni, pentru toate mamiferele, si este decisiva pentru un numar bun de reactii metabolice atat la animale, cat si la plante. Lipsa sa provoaca deficit la om.
Este, de asemenea, cunoscut sub numele de acid ascorbic; este solubil in apa si sensibil la caldura. Spre deosebire de majoritatea animalelor si plantelor, oamenii nu sunt capabili sa-l creeze, sa-l sintetizeze pe cont propriu. Trebuie sa-l achizitionati prin alimente.
Proprietatile vitaminei C
Vitamina C are numeroase proprietati si contribuie la o multitudine de procese:
- Functionarea normala a sistemului imunitar in timpul si dupa exercitii fizice intense.
- Formarea normala a colagenului pentru functionarea normala a vaselor de sange, oaselor, cartilajelor, gingiilor, pielii si dintilor.
- Metabolismul energetic normal.
- Functionarea normala a sistemului nervos.
- Functie psihologica normala.
- Functionarea normala a sistemului imunitar.
- Protectia celulelor impotriva deteriorarii oxidative.
- Scaderea oboselii.
- Regenerarea formei reduse de vitamina E.
- Absorbtie imbunatatita a fierului.
- Cea mai fragila dintre vitamine este C: este solubila in apa si sensibila la caldura, oxigen si lumina soarelui.
- Dar acest lucru nu inseamna ca aceasta vitamina se pierde in procesul de fabricare a sucurilor, asa cum cred multi oameni.
- Continutul de vitamina C al sucurilor de casa este de aproximativ 55 mg/100 ml, foarte asemanator cu o portocala. Prin urmare, portocalele au conditiile ideale, in special pentru aciditatea lor, astfel incat vitamina C sa fie stabila fara a influenta nici tipul de storcator folosit pentru fabricarea sucului (plastic sau otel inoxidabil), fie daca este depozitat mai mult sau mai putin timp, sau temperatura de depozitare (refrigerata sau la temperatura camerei).
- Deci, daca aveti obiceiul de a bea un suc de portocale dimineata, il puteti pregati cu o zi inainte noaptea, fara a pierde vitaminele. Singurul dezavantaj este ca, daca sucul de portocale este pastrat pentru o perioada de timp deja pregatit, acesta poate deveni amar. Acest lucru se datoreaza unei componente pe care portocalele o au in functie de varietatea lor, ceea ce va face sa se oxideze si sa fie amar in cateva ore.
- In plus, sucul va fi separat in doua faze, iar apa va fi mai jos si pulpa mai sus. Dar va fi suficient sa-l amestecati putin, astfel incat sa fie gata de baut din nou.