Ingrediente:
300 g faina, 1 ou, un praf de sare, apa cat cuprinde, 500 g faina pentru coca, 100 g faina pentru tapetat foile, 300 g untura, 100 g unt sau margarina, un praf de sare, apa cat cuprinde, un dovleac de 2 kg, 300 g zahar, 100 g unt.
Opcile. Se face din faina, ou, apa si sare o coca potrivit de tare. Se ia coca cat o nuca si se intinde pana devine transparenta si are un diametru de circa 30-40 cm. Se fac astfel de opci din toata coca.
Umplutura de dovleac. Se curata dovleacul de coaja si seminte, se taie cubulete, se adauga zaharul si untul. Se amesteca bine si se fierbe mai intai pe foc iute si apoi la foc mic, amestecand, pana se obtine o pasta ca o crema.
Foaia mare. Se framanta 500 g faina cu un praf de sare si apa pana se obtine o coca obisnuita. Coca se intinde pe planseta nu foarte subtire (3-4 mm), se unge cu 100 g de untura peste care se arunca in ploaie peste tot faina (circa 50 g). Se impatureste si se lasa sa se odihneasca la rece 5 minute. Se ia din nou coca, se intinde, se unge cu untura peste care se arunca in ploaie faina, se impatureste si se lasa la rece tot 5 minute. Se intinde foarte bine foaia, se asaza in cratita (forma rotunda) cu marginile atarnand mult in afara ei.
Tifeneac. Se pune pasta de dovleac peste foaia mare, apoi o opca, iar dovleac, iar opca, pana se epuizeaza toate opcile si pasta de dovleac. Ultimul rand trebuie sa fie din pasta de dovleac. Se pun 100 g unt cubulete peste ultimul rand (de dovleac) si apoi se vine cu foaia de placinta care atarna in afara cratitei peste dovleac, acoperind in totalitate placinta. Pentru un aspect frumos se scot cateva triunghiuri din coca de deasupra. Se da la foc iute stropita cu 100 g untura topita. Se taie calda, in felii.