Teava patrata este utilizata in general in scopuri structurale si de intretinere, cum ar fi constructia de cladiri, balustrade si stalpi de semnalizare. Se masoara dupa dimensiunile sale exterioare si grosimea sa, luand peretii exteriori (care au aceeasi dimensiune) si apoi grosimea peretelui. Avantaje in comparatie cu tubul rotund In comparatie cu tubul rotund
Tubul patrat este utilizat in general in scopuri structurale si de intretinere, cum ar fi constructia de cladiri, balustrade si indicatoare. Se masoara dupa dimensiunile exterioare si grosimea sa, luandu-se peretii exteriori (care au aceeasi dimensiune) si apoi grosimea peretelui.
Avantaje fata de teava rotunda
Teava patrata Ploiesti are unele avantaje fata de teava rotunda, cum ar fi o greutate mai mare pe centimetru, o caracteristica foarte apreciata in constructia de structuri grele, precum si rezistenta si fiabilitatea pe care le ofera atunci cand directia fortei (abaterea de la orizontala si verticala) este cunoscuta sau controlata.
Teava patrata permite, de asemenea, sudarea mai usoara a mai multor tuburi prin imbinarea capetelor acestora. De asemenea, este mai usor de depozitat decat teava rotunda prin stivuire.
Materiale si dimensiuni ale tevii patrate
Materialele cel mai frecvent utilizate pentru fabricarea acestui tip de teava sunt aluminiul si otelul, desi fierul este, de asemenea, utilizat pe scara larga pentru duritatea sa in structurile in care riscul de rugina nu este relevant. Acestea sunt disponibile in mai multe lungimi de depozitare, de obicei intre 60 cm si 7 metri, desi pot fi realizate pe masura.
Teava patrata din aluminiu
Aluminiul este un metal mai usor decat otelul (de trei ori mai usor), motiv pentru care este foarte apreciat la fabricarea componentelor metalice, in special in sectoarele legate de transport.
Acesta este motivul pentru care teava patrata din aluminiu este utilizata in special in industria auto si aerospatiala, dar si la bariere, porti, garduri, balustrade, cadre de biciclete si la fabricarea generala si, ocazional, pentru structuri mari, cum ar fi constructia de locuinte, unde este nevoie de rezistenta sa moderata fara greutatea suplimentara a otelului.
Cu toate acestea, in locurile cu temperaturi extreme, aluminiul risca sa fie distrus, deoarece are o rezistenta mai mica la coroziune decat otelul. In general, teava patrata din aluminiu asigura:
- Greutate mai mica decat otelul
- Pret mai mic decat otelul
- Usor de sudat, dar mai putin decat otelul.
- Prelucrabilitate ridicata (permite o prelucrare usoara).
Teava patrata de otel
Ca aliaj (fier si carbon), are multe proprietati interesante. Este mai greu decat aluminiul (de trei ori mai greu), astfel incat este deosebit de apreciat pentru utilizarea in structuri grele si/sau structuri care necesita rezistenta la coroziune si la temperaturi extreme, cum ar fi constructia de locuinte si structuri mari, cum ar fi poduri, drumuri, uzine de petrol si gaze.
Este usor de sudat si are o usurinta moderata de taiere, formare si prelucrare, deoarece este un material foarte dens. In general teava patrata din otel ofera:
- Mai multa greutate decat aluminiul
- Mai multa tenacitate decat aluminiul
- Rezistenta la coroziune mai mare decat cea a aluminiului
- Rezistenta mai mare la temperaturi extreme decat aluminiul
- Usurinta de sudare
- Prelucrabilitate ridicata (permite o prelucrare usoara)
De ce sa folosesti otel galvanizat?
Daca nu esti sigur ce metal ar trebui sa alegi pentru urmatorul tau proiect, ia in considerare otelul inoxidabil! Iata doar cateva dintre beneficiile acestui metal.
1. Forta
Unul dintre principalele motive pentru care otelul inoxidabil este cel mai cautat este rezistenta sa, pe care o pastreaza atat la temperaturi foarte ridicate, cat si la temperaturi foarte scazute.
2. Curatenie
Otelul inoxidabil este unul dintre cele mai igienice materiale si nu sprijina cresterea bacteriilor si a altor agenti patogeni. Mai bine, otelul inoxidabil este usor de curatat si intretinut, necesitand un simplu tamponare cu un detergent universal si o lustruire rapida de-a lungul granulatiei pentru a-l face sa straluceasca. Deoarece otelul inoxidabil are intretinere redusa si usor de curatat, este o alegere perfecta pentru spitale, bucatarii si alte zone in care este necesara curatenia.
3. Estetica
Unul dintre principalele motive pentru care proprietarii de case aleg otel inoxidabil pentru casa lor este din cauza aspectului metalului. Este elegant, cu accente atat clasice, cat si moderne. Din fericire, metalul nu este doar frumos, ci si foarte functional.
Nu se poate nega ca otelul inoxidabil este pur si simplu bun de vazut. La urma urmei, exista un motiv pentru care casele cu aparate din otel inoxidabil sunt mai cautate decat casele fara.
4. Rezistenta la coroziune
Stiati ca otelul inoxidabil este rezistent la coroziune? Acest metal rezista puternic impotriva coroziunii, ruginii, petelor de apa si multe altele. Acest lucru face ca metalul sa fie ideal pentru orice zona in care pot exista extreme de temperatura si presiune.
Cand se fabrica otel inoxidabil, se adauga crom, care se uneste cu oxigenul din aer pentru a crea o pelicula peste metal. Aceasta folie se repara rapid atunci cand este deteriorata, permitand metalului sa reziste la coroziune si rugina. Adaugarea altor elemente precum nichelul, titanul si molibdenul imbunatateste si mai mult proprietatile rezistente la coroziune ale otelului inoxidabil.