Robinete radiatoare termostatice: beneficii si sfaturi de montaj

Robinete radiatoare termostatice: beneficii si sfaturi de montaj

Montarea supapelor radiatoare termostatice (TRV) la un sistem de incalzire centrala la domiciliu poate imbunatati confortul si eficienta energetica prin asigurarea controlului temperaturii camerelor individuale.

Proprietarii de case pot apoi sa ajusteze temperatura setata intr-o camera pentru a se potrivi cu modul in care este utilizata, pur si simplu prin rotirea corpului termostatului. Selectarea celei mai scazute setari a temperaturii atunci cand o camera nu este folosita tine racitorul fara a pierde energie, atunci poate sa fie intoarsa atunci cand este necesar. Robinetii pot fi utilizati in dormitoare, conservatoare si incaperi: incaperi in care ocuparea si temperaturile dorite difera de cele din camerele principale.

De asemenea, contribuie la evitarea supraincalzirii incaperilor individuale, permitand in acelasi timp sistemului de incalzire sa mentina alte incaperi la temperaturi setate. Supraincalzirea poate aparea atunci cand exista surse suplimentare de caldura intr-o camera, cum ar fi aparatele electrice, caldura de la soare (“castig solara”) si incendii.

Si stiati ca o persoana adulta medie emite de la 400 la 600 de unitati termice britanice (Btu) de caldura pe ora? Este in primul rand prin respiratie si transpiratie, dar si prin radiatii. De aceea, un dormitor plin de adolescenti devine fierbinte! Un robinet va opri radiatorul automat cand camera va atinge temperatura setata.

TRV-urile bune sunt disponibile cu o varietate de capete cu varfuri golale. Capetele cromate cu crom elegant sunt mai usor de curatat, asigurandu-va astfel ca TRV-ul arata bine pentru multi ani. Unele modele au un buton de economisire a energiei care face ca capul de ajustare sa se intrerupa la aceasta temperatura; aceasta avertizeaza utilizatorii impotriva selectarii unei setari economice mai ridicate, mai putin.

Pentru o valoare mai buna, sunt disponibile ambalaje care contin atat un TRV, cat si o supapa de blocare potrivita (aceasta este supapa care se deplaseaza la capatul opus al radiatorului la TRV – este reglat numai atunci cand sistemul de incalzire este echilibrat).

Montaj

Alegeti cea mai buna pozitie de montare pentru robineti pt radiatoare, pentru a evita ca acestiaa sa fie afectati de curenti sau de lumina directa a soarelui. Robinetul are nevoie de un flux de aer bun in jurul capului TRV, deci nu-l puneti in spatele unei perdele.

Unele TRV-uri au un corp reversibil de curgere, iar racordurile coastei radiatorului si conexiunile din tubul de cupru sunt interschimbabile. Astfel, acestea pot fi instalate cu capul pe verticala sau orizontala si la fiecare capat al radiatorului, exact asa cum doriti – si fara a cauza jetul cu apa. Modelele cu o coada reglabila permit corpului sa se deplaseze spre sau departe de radiator, ceea ce simplifica foarte mult instalarea atunci cand se conecteaza la conductele existente.

Interblocarea cazanului si bypass

Atunci cand instalati TRV-uri intr-un sistem de incalzire existent sau nou, amintiti-va ca nu furnizeaza o interblocare a cazanului, astfel incat cazanul se va declansa chiar si atunci cand TRV-urile sunt inchise. Trebuie sa instalati un termostat de camera (sau un termostat programabil) conectat la boiler pentru a asigura aceasta interblocare a cazanului – dar nu instalati un TRV in incaperea in care este instalat.

De asemenea, trebuie sa instalati un by-pass de cazan pentru a asigura un debit minim prin boiler atunci cand TRV-urile se inchid in timp ce pompa continua sa functioneze. Regulamentul de constructie Partea L specifica faptul ca trebuie sa includa o supapa de by-pass automata; acest lucru mentine eficienta cazanului prin minimizarea debitului de by-pass, asigurand in acelasi timp o cale sigura de curgere prin cazan. Acest lucru ajuta, de asemenea, cazanul sa functioneze in modul de condensare mai mult timp, pentru o functionare mai eficienta.

Urmati sfatul!

Cele mai multe instalatii de incalzire existente vor beneficia de adaugarea de TRV-uri, prin economisirea energiei si asigurarea unui confort mai mare si a confortului. Dar cand le montati, nu uitati sa urmati instructiunile de mai sus, precum si cele furnizate de producator, astfel incat acestea sa functioneze corect.

Asadar, in momentul in care aveti de gand sa achizitionati robineti pt radiatoare, ar fi indicat sa tineti cont de toate aceste detalii. De-asemenea, in cazul in care considerati ca nu stiti ce sa alegeti atunci cand treceti pragul unui magazin de specialitate, nu ar fi o idee rea sa aveti alaturi de dvs. un instalator profesionist.

Be Sociable, Share!
The following two tabs change content below.
Ma ocup de HavanaCafe.ro in timpul liber, scriu articole interesante despre subiecte interesante legate de turism, calatorii si retete culinare.

POST YOUR COMMENTS

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.