In Romania, calitatea slaba a apei din anumite zone face necesara in multe cazuri cumpararea de apa imbuteliata. Osmoza inversa domestica este o alternativa mai ecologica si mai economica la cumpararea de butoaie sau sticle. Sa vedem cum functioneaza acest sistem.
Apa din Bucuresti: ne place sau nu?
Apa din Bucuresti nu a fost niciodata caracterizata ca avand o aroma buna. Partea de sud a Subcarpatiilor Curburii este o zona de campie, caracterizata de apa foarte calaie. In plus, apa pentru orasul Bucuresti provine din raurile Arges si Dambovita, care strabat zonele industriale.
50% dintre locuitorii din Bucuresti beau apa de la robinet si 80% o folosesc pentru gatit, potrivit unor studii. Aceasta apa “potabila” reprezinta doar 2% din consumul total de apa al gospodariei. Acest 2% este apa pe care o trateaza osmoza inversa.
In plus, apa care ajunge in Bucuresti provine din rauri care traverseaza zone industriale in care debitul este redus si in apa se adauga saruri si produse nerecomandate. Potrivit unui raport privind ciclul apei urbane, atunci cand deschideti robinetul, apa iese cu o garantie sanitara completa si cu caracteristici organoleptice bune (gust si miros).
Desigur, apa care ajunge la robinetele noastre este tratata dupa ce paraseste raul, dar desi este sigura, gustul ei lasa uneori de dorit. In ciuda a ceea ce arata studiul, multi romani si cetateni ai satelor si oraselor din zona metropolitana prefera sa consume apa imbuteliata sau osmotica.
O apa sigura, dar nu fara gust
Dupa cum ne-au invatat la scoala, apa este un lichid incolor, insipid si inodor. Acest lucru nu este intotdeauna adevarat in cazul apei de la robinet.
Studiul privind calitatea apei de la robinet de la OCU din 2014 citeaza Bucurestiul ca fiind unul dintre orasele in care apa prezinta unele probleme de sanatate, desi asta nu inseamna ca nu este potabila:
Daca preferi sa nu bei apa de la robinet din motive de gust, diferite filtre osmoza inversa sunt o solutie pentru a obtine apa de calitate minerala acasa cu avantajul in plus de a fi mai confortabila si ecologica si in cazul unei familii, mai economica decat sa cumperi apa imbuteliata.
Tipuri de osmoza
Nu exista o mare varietate in ceea ce priveste modelele sau marcile de osmoza. Multe dintre osmozele care pot fi realizate in zone mari sunt osmoze generice, in general de calitate scazuta sau standard.
Exista modele cu osmoza care se vand sub diferite marci, chiar daca sunt aceleasi modele. In general, toate functioneaza bine cu instalarea si intretinerea corespunzatoare.
In ceea ce priveste caracteristicile tehnice, putem imparti osmoza in 2 tipuri: directa si nedirecta. Majoritatea sistemelor de osmoza sunt nedirecte, ceea ce inseamna ca apa este stocata intr-un rezervor si au o membrana mica, capabila sa filtreze apa putin cate putin, dar nu ”in timp real”. Osmoza directa, pe de alta parte, filtreaza apa instantaneu. Prin urmare, nu are un depozit si are o membrana osmotica mult mai mare si mai scumpa. Avantajele lor sunt ca folosesc mai putina apa si ca apa curata este intotdeauna disponibila.