Ingrediente:
- 1/2 fasole verde,
- 1/2 kg rosii,
- o ceapa (50 g),
- 5-6 catei de usturoi,
- 4-5 linguri de untdelemn (cca 60 ml),
- 30 g pesmet,
- patrunjel sau marar,
- sare.
Mod de preparare:
Pastaile de fasole, curatate la capete, se rup in cite 2 – 3 bucati si se fierb in apa clocotita (cit sa le cuprinda) cu 1/2 lingurita de sare,acoperite, pina cind se moaie. In oala sub presiune fierb cu 1/2 l apa in cca 20 minute. Dupa ce au fiert, se scurge apa. Ceapa, taiata marunt, se caleste in tot untdelemnul, 2 minute, si cind se ia de pe foc, se adauga usturoiul taiat marunt si apoi fasolea fiarta cu care se amesteca. Intr-un vas termorezistent se asaza jumatate din cantitatea de fasole, peste aceasta, jumatatea din cantitatea de rosii taiate in felii de 2 cm grosime, se presara cu 1/2 din cantitatea de pesmet, cu patrunjel sau marar taiat marunt si un virf de lingurita cu sare, urmind cu restul fasole, rosii si toate celelalte, stropindu-se deasupra cu o lingura de untdelemn. Se da vasul la cuptor 20 minute, ca sa fiarba rosiile si sa se formeze sosul. Pesmetul va absorbi o parte din zeama lasata de rosii. Se serveste rece, ca fel intii sau calda, ca garnitura la fripturi.