O nunta romaneasca este un amestec de traditii, obiceiuri si superstitii, unele mai vechi decat altele, care difera in functie de regiune. Mai jos am enumerat 5 dintre cele mai comune traditii , lucru pe care este important sa-l stiti cand participati la o nunta in Romania. Nu vom dezvalui toate traditiile in urmatoarele randuri, intrucat vrem sa va mentinem surprinsi si sa ne bucuram de ziua!
Nasii
Nu exista martori la nuntile romanesti, la fel ca la nuntile care se desfasoara in diferite alte tari. In schimb, mirele si mirele aleg 1 sau 2 cupluri de care sunt in special apropiati si care vor fi nasii lor (parinti spirituali). Aceste cupluri trebuie sa fie casatorite sau pe cale sa se casatoreasca si vor avea rolul de consilieri pentru cuplul proaspat casatorit. Alaturi de mire si mireasa, ei joaca cel mai important rol intr-o nunta romaneasca. Participa la ceremonia religioasa si, la petrecere, stau cu mireasa si mirele la aceeasi masa.
Pregatirea miresei si a mirelui
Conform traditiei romanesti, pregatirile incep de dimineata. In timp ce mirele sufera ritualul de barbierit (transformarea de la un baiat in barbat) ajutat de cei mai buni barbati ai acestuia, mireasa se imbraca, iar domnisoarele de onoare si prietenii apropiati o ajuta sa se imbrace si sa isi puna voalul. Desigur, mireasa si mirele nu trebuie sa se vada, ceea ce inseamna ca toata lumea se pregateste separat la casele lor.
Culesul miresei
Dupa ce pregatirea este terminata, mirele impreuna cu nasa si cu nasul sau, cei mai buni barbati si membrii apropiati ai familiei merg la casa miresei pentru a o ridica. Este o ceremonie foarte emotionanta, iar in unele cazuri, domnisoarele de onoare pot pregati cateva mici provocari pentru mire si grupul sau de sprijin pentru a-l face sa castige alegerea miresei. Din casa miresei, toata lumea merge la biserica pentru ceremonia religioasa. Nota importanta: mireasa si mirele merg separat, in masini separate.
Ceremonia religioasa
In biserica, preotul va desfasura cununia care dureaza aprox. 30-45 min. El va canta rugaciuni si va citi din Biblie. De asemenea, este traditional ca mirele si mireasa sa fie prezentate cu coroane ceremoniale in timpul ceremoniei de nunta, care sunt asociate cu binecuvantarile speciale facute cuplului si le stabileste drept „regele si regina” familiei lor recent create. In partea finala a ceremoniei, preotul il ia pe nas pe mana, urmat de mire, mireasa si nasa pentru dansul traditional de nunta din jurul Sfintei Mese. De asemenea, un obicei special este acela de a arunca orez peste cuplul tanar si pe oaspetii lor (ca simbol al norocului) atunci cand ies din biserica.
Petrecere – Sarbatorire
Dupa ceremonia religioasa, tanarul cuplu proaspat casatorit si oaspetii lor merg la un restaurant pentru a sarbatori acest eveniment special. Petrecerea de nunta dureaza de obicei pana in zorii zilei urmatoare daca nunta este de noaptea. Sarbatoarea nuntii noastre va incepe oficial la 13:30 – 14:00 si va dura pana seara in jur de orele 21:00 – 22:00, in cazul in care nunta este una de zi.
O sarbatoare a nuntii in Romania nu inseamna masa mai intai si petrecere dupa aceea. Vei experimenta un amestec minunat de mancare delicioasa, muzica si dans toata ziua si toata noaptea. O nunta romaneasca obisnuita este formata din cel putin 100 de invitati, deoarece nunta este o oportunitate excelenta pentru familie, rude si cei mai buni prieteni din toata lumea pentru a se reuni. De aceea, sarbatoarea incepe atat de devreme: poti petrece mult mai mult timp cu oameni pe care probabil nu i-ai mai vazut de ceva vreme.
Acestea sunt asadar cateva dintre cele mai cunoscute traditii ale nuntii romanesti. De precizat este faptul ca in ceea ce priveste nunta, mirele si mireasa vor cauta un staroste (care acum este cunoscut ca si maestru de ceremonii sau planificator de nunti), care sa se ocupe de organizarea evenimentului.
De-asemenea, mirele si mireasa vor alege cel mai bun cameraman care sa filmeze nunta, dar si cel mai bun fotograf, pentru ca isi doresc ca fiecare fotografie de nunta sa fie perfecta, in conditiile in care pozele raman amintirile de la nunta. Fotograful trebuie sa fie unul cu experienta, trebuie de-asemenea sa stie sa aranjeze nuntasii la pozele de grup, trebuie sa stie sa faca poze din cele mai bune unghiuri, si trebuie de-asemenea sa aiba un portofoliu de clienti bogat.
Nu in ultimul rand, muzica are o mare importanta la nunta, asa ca mirele si mireasa vor alege fie cea mai renumita orchestra, fie vor opta pentru serviciile unui dj. Muzica este foarte importanta, pentru ca daca muzica este pe placul nuntasilor, acestia vor fi prezenti tot timpul pe ringul de dans, iar acesta nu poate fi decat un lucru imbucurator, pentru ca astfel atmosfera de la nunta va fi una de vis.