Ce tipuri de lemn se gasesc in Romania pentru rafturi?

Ce tipuri de lemn se gasesc in Romania pentru rafturi?
consultanta Dan Bradu
Share Button

Vegetatia Romaniei prezinta un fond forestier ce o caractarezizeaza, fiind caracteristica Europei Centrale. Sivicultura reprezinta stiinta ce se ocupa cu exploatarea si ingrijirea padurii.

Padurea reprezinta principala resursa naturala ce ar trebui ingrijita in cazul in care dorim o viata mai buna pe Terra atat noua cat si generatiilor viitoare.

Padurea nu are doar rolul de a produce oxigen sau de a constitui un foarte bun combustibil. Din lemnul provenit din paduri se fac obiecte artistice, dar si obiecte de mobilier precum: mese, scaune, rafturi, etc.

Totusi, piata lemnului s-a dezvoltat extrem de mult, astfel incat producatorii de mobila nu stiu ceea ce sa aleaga. Asadar, se recomanda mobila realizata din lemn nativ si traditional care se regaseste in Carpati. Acesti munti ofera o gama destul de difersificata de resurse, printre care se numara si lemnul.

Cel mai cunoscut lemn este cel de brad care prezinta o esenta moale si o crestere destul de rapida. Este structurat in mod uniform si prezinta o rezistenta destul de mica la putrezire, dar si descompunere.

Comparativ cu alte tipuri de lemn este destul de usor de prelucrat, iar finisajul este usor de realizat. Bradul este foarte des intalnit in industra mobilierului, rame pentru tablouri, elemente decorative, dar si rame pentru ferestre.

De asemenea, bradul constituie si componenta principala in realizarea placajului.

O alta rasinoasa care se poate gasi in Carpati este molidul. Acesta este un lemn destul de moale si durabil. Primele specii au aparut in Scandinavia, insa s-a raspandit de-a lungul timpului pe suprafata intregii Europe. Finisajul poate fi facut foarte bine si ursor, insa prezinta rezistenta scazuta la factorii de degradare. Comparativ cu alte rasinoase, acesta dispune de contractii moderate si este destul de deschis la culoare. Este o optiune destul de buna pentru realizarea dulapurilor si rafturilor.

Fagul reprezinta un arbore forestier, dar si ornamental. Acesta se intinde pe intraga suprafata a Europei temperate, Caucazi si nordul Iranului. Acesta prezinta o inaltime de circa 25-30 m, un trunchi destul de drept. Lemnul fagului este cel mai folosit lemn la nivel mondial. Prezinta o structura uniforma formata din fibre drepte, culoarea sa este alb-rosiatic.

Fagul nu este decorativ, insa este foarte greu si tare, fiind destul de rezistent la presiune. De asemenea are proprietati mecanice medii, iar prelucrarea sa se poate face foarte usor. De asemenea, acest confer nu este durabil in conditii de umiditate care nu sunt corespunzatoare.

Nu este foarte rezistent la intemperii si este extrem de sensibil la atacul insectelor dar si al cipercilor mai ales daca este depozitat in spatii cu umiditate excesiva. Acesta poate fi taiat, iar ulterior derulat.

Comparativ cu alte specii raspunde extrem de bine la gelnuire, finisare si strunjire. Se comporta foarte bine cand trebuie sa fie prins cu adeziv sau finisat cu ajutorul vopselei sau a lacului. De asemenea, este utilizat sub forma unor elemente masive de rezistenta pentru constructiile provizorii. Se gaseste deseori sub forma de stalpi pentru esafodaje, furnir si industra mobilei.

kurtmann.ro
Be Sociable, Share!
The following two tabs change content below.
Ma ocup de HavanaCafe.ro in timpul liber, scriu articole interesante despre subiecte interesante legate de turism, calatorii si retete culinare.

POST YOUR COMMENTS

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.