Ingrediente:
Aluatul:
- 800 gr. faina,
- 100 gr. margarina,
- 50 gr. ulei,
- 150 gr. zahar,
- 40 gr. drojdie,
- 500 ml. lapte,
- 4 galbenusuri,
- 1 lingura gris,
- 1 lingurita rasa de sare.
Umplutura de nuca:
- 500 gr. nuca macinata,
- 150 gr. apa,
- 250 gr. zahar,
- 100 gr. rom.
Umplutura de mac:
- 500 gr. mac macinat,
- 250 gr. zahar,
- 200 gr. apa,
- 1 lingurita coaja de lamaie rasa.
Mod de preparare:
Se pune drojdia si o lingurita de zahar in jumatate de pahar de lapte caldut. Se amesteca si se pune deoparte sa creasca. Se cerne faina intr-un vas adanc. Peste ea se toarna drojdia crescuta si se amesteca. Se topeste margarina impreuna cu uleiul si se amesteca cu faina. Se adauga galbenusurile frecate cu sarea, zaharul, grisul si la sfarsit se adauga laptele caldut amestecand tot timpul ca sa nu se faca cocoloase. Se framanta si se bate pana apar bule de aer. Aluatul se presara cu faina, se acopera cu un servet si se pune deoparte sa creasca. Prepararea umpluturii de nuca: Se pune la fiert apa si zaharul. Cand fierbe se adauga nuca macinata si se fierbe putin. Se stinge focul si se adauga romul. Se lasa sa se racoreasca. Prepararea umpluturii de mac se face la fel ca cea de nuca cu deosebirea ca in loc de rom se pune coaja de lamaie rasa.
Prepararea cozonacului:
Se pune multa faina pe masa de lucru, iar mainile se vor da prin faina tot timpul. Aluatul crescut se rastoarna pe masa, se imparte in doua. O jumatate se intinde cu mana de marimea tipsiei, peste ea se intinde umplutura de nuca, se ruleaza si cu grija se pune in tipsia bine unsa. La fel se procedeaza cu cealalta jumatate care se umple cu mac. Se ung cozonacii cu galbenus de ou, se mai lasa sa creasca in tipsie cca. 10 minute si se pun apoi in cuptorul incalzit in prealabil. Se coace la temperatura de 180-200 grade cca. 45-60 min. Se scot cand sunt rumeni. Se scot calzi din tipsie si se pudreaza cu zahar cand sunt reci.