Ingrediente:
- 1,5 kg vinete coapte si lungi.
Umplutura:
- 2 cepe,
- 2 morcovi,
- 1 patrunjel,
- 1 telina,
- 2 ardei grasi,
- 3 linguri varza tocata,
- 3 capatani usturoi.
Sos:
- 1 kg de rosii,
- 200ml ulei masline,
- 1 ardei iute,
- sare,
- piper.
Mod de preparare:
Vinetele se grijesc (se spala, se scot din coada) si se cresteaza, dar numai de patru ori, si nu asa adanc, cat sa se tina un pic vanata din miez. Se oparesc iute, se presara cu sare si se pun intre funduri de lemn, presate, sa-si lase zeama amaruie. Se toaca toata umplutura si se caleste in 100 ml ulei de masline, asa este Livantul, la noi scump, la ei gustos. Usturoiul nu se caleste, sa ramana viu pana-n vanata si acolo sa moara, dar se taie-n doua cateii, sa sufere un pic. Vinetele se pun in tava si se indeasa-n crestaturi cu prajeala asta, cu cateii de usturoi, cu ceva sare si piper. Rosiile se curata de pielita si se dau prin sita. Se toarna undelemnul ramas, bulion de rosii, ardeiul iute tocat. Se pune tava la cuptor, acoperita, sa se coaca inabusit o jumatate de ora, apoi se lasa sa scada pe marginea plitei, sa se indese toate bunele in cuva si mai bun.
2 comments
pentru talentata gospodina care a produs clasicul imam baialdi tot respectul draga doamna si sa ne mai dati si alte retete dobrogene( turcesti). va multumesc pt. toti cei care inteleg ce este o bucatarie clasica.
Si noi va multumim pentru ca ati trecut pe aici.
Comments are closed.