Detectare precoce, mamotest si evaluare completa a sanilor

Detectare precoce, mamotest si evaluare completa a sanilor

Autoexaminarea sanilor este recomandata la toate varstele. Chiar si la femeile care au o mamografie regulata (screening bienal), autoexaminarea este totusi utila. Daca observi sau simti vreo anomalie (un nodul, secretie, gropita in san, inflamatie, indentarea areolei, eruptie cutanata, etc.), adreseaza-te medicului tau cat mai curand posibil sau ginecologului. E posibil sa fie nevoie sa faci o vizita la un centru de senologie Cluj.

Mamotestul (sau mamografia de screening)

O mamografie de screening (mammotest) este o mamografie care este efectuata ca parte a screening-ului unei populatii. Examenul este destinat tuturor femeilor cu varsta mai mare de 40 de ani.

Deoarece radiografia trebuie examinata cu atentie, nu se poate comenta rezultatul direct dupa examinare. Medicul curant va primi rezultatele tale detaliate trei saptamani mai tarziu. Experienta arata ca pentru aproximativ 95% dintre femei, nu este detectata nicio anomalie si nu este necesara o examinare suplimentara.

In cazul unei anomalii, medicul tau iti va oferi o a doua programare pentru a efectua o ecografie si o biopsie.

Mamografie

O mamografie este o fotografie cu raze X a sanilor. Examenul dureaza aproximativ 10 minute. Pentru a obtine o radiografie de buna calitate, sanii trebuie sa fie usor comprimati.

Poate fi neplacut, dar este esential. Pentru a limita aceste senzatii neplacute, femeile care au inca menstruatie sunt sfatuite sa faca mamografia de preferinta intre a patra si a douasprezecea zi de la debutul menstruatiei.

Cand examenul clinic si/sau radiologic detecteaza o anomalie a sanului, de obicei se efectueaza o punctie cu ac. Punctia aduce inapoi fie putin lichid care poate fi raspandit pe o lama (frotiu de citopunctura), fie un miez de tesut (biopsie tru-cut). Aceasta proba este incredintata medicului patolog pentru examinare microscopica.

Cu toate acestea, nu te alarma pentru ca in 90% din cazuri aceasta examinare suplimentara va dezvalui ca nu este vorba de cancer de san, ci de o anomalie benigna.

De ce sa faci o mamografie/mamotest?

O mamografie permite depistarea precoce a anomaliilor mamare. Cu cat cancerul de san este descoperit mai devreme, cu atat sunt mai mari sansele de remisie completa si tratament conservator, evitand indepartarea sanului.

Sfaturi practice inainte de a merge la o mamografie/mamotest

  • Incearca sa porti o bluza pentru ca va trebui sa te dezbraci pana la talie
  • Evita bijuteriile in jurul gatului.
  • De asemenea, evita deodorantele, cremele sau pudrele. Este posibil ca aceste produse sa deranjeze fotografiile.
  • Nu uita sa iti aduci cartea de identitate si referinta mamografiei anterioare daca a fost facuta intr-un alt centru.
  • Adu scrisoarea de recomandare/prescriptie de la medicul tau/ginecolog sau invitatia de la centrul de testare.

Evaluarea completa a sanilor

In afara de aceste examinari de screening, pot fi examinate si toate femeile, dar au nevoie de o reteta de la medicul sau ginecologul lor pentru a efectua o evaluare completa a sanilor. Daca observi ceva suspect la sanii tai, simti durere sau esti ingrijorata, consulta-ti medicul de familie sau ginecologul cat mai curand posibil. El iti va elibera o reteta pentru o mamografie diagnostica (evaluare senologica completa).

Be Sociable, Share!
The following two tabs change content below.
Ma ocup de HavanaCafe.ro in timpul liber, scriu articole interesante despre subiecte interesante legate de turism, calatorii si retete culinare.

Latest posts by Eduard Nedelcu (see all)

POST YOUR COMMENTS

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.