Cum se mareste autonomia bateriei cu pana la 90%?

Cum se mareste autonomia bateriei cu pana la 90%?

Cresterea autonomiei bateriei este o prioritate pentru multi dintre utilizatorii de telefoane inteligente. Numeroasele aplicatii pe care le avem instalate pe propriile smartphone-uri duc la descarcarea rapida a bateriei chiar in momentele in care avem cel mai mult nevoie de dispozitivele mobile.

Un grup de cercetatori ai Universitatii Camdridge au venit cu o solutie pentru noi. Acumulatorii de tip Li-ion care sunt utilizati de gadgeturile atat de folosite astazi pot fi inlocuiti cu succes de catre acumulatorii Litiu-aer.

Desi acum se afla in stadiu de experiment, acumulatorii Litriu-aer folosesc un electrod foarte poros care este realizat din grafen, acesta fiind un tip de carbon folosit in staturi suprapuse deosebit de subtiri, fiecare avand o grosime de 1 atom.

De asemenea, acesti acumulatori dispun si de o combinatie de aditivi care au rolul de a stabiliza reactiile chimice care apar pe durata utilizarii. Datorita materialelor din care este realizat, acumulatorul  Litiu-aer este mult mai stabil decat cel Litiu-ion, dar si mai durabil.

Cercetatorii informeaza ca varianta comerciala a acumulatorilor Li-aer va putea inmagazina cu pana la 90% mai multa energie in aceeasi unitate de volum. In plus, poate rezista pana la 2.000 de cicluri de incarcare/descarcare, fara sa fie afectata capacitatea pe care o ofera.

Aceste informatii cresc sperantele noastre, de a putea utiliza un smartphone fara sa ne fie teama de autonomia scazuta a bateriei. Este foarte adevarat ca este diferite dificultati pe care cercetatorii trebuie sa le solutioneze, pentru a fi posibila realizarea unor variante comerciale de acumulatori Litiu-aer, deoarece in prezent acesti acumulatori sunt testati intr-o atmosfera de oxigen pur.

Din cauza depunerii aerului atmosferic si a surplusului de umezeala, este posibila formarea de depuneri suplimentare pe electrozi si defectarea acumulatorului mult prea devreme. Daca nu se va lucra mai intens la conceperea unor acumulatori Litiu-aer, cercetatorii promit ca vor avea un astfel de produs comercial in urmatorii 10 ani.

Este foarte adevarat ca este nevoie de foarte mult timp pana va fi posibila producerea unor acumulatori Litiu-aer, dar speram ca aparitia acestora pe piata sa aiba loc mult mai devreme. Este posibil ca alte echipe de cercetatori sa ofere intre timp solutii pentru a mari autonomia bateriei telefoanelor inteligente.

Chiar daca unii dintre noi intampina dificultati din cauza descarcarii rapide a bateriei smartphone-urilor, producatorii incearca sa ne ofere solutii. Astfel, acestia ofera functii de fast charge, prin care dispozitivul mobil utilizat se poate incarca in doar cateva minute. De asemenea, ne pun la dispozitie functii de reducere a consumului bateriei telefonului, care este extrem de utila.

Important este sa avem telefonul echipat cu acumulatori originali. Asadar, daca detineti un telefon Nokia si aveti nevoie de o noua baterie, cel mai indicat este sa alegeti acumulatori Nokia originali. Aceasta regula se aplica in cazul tuturor acumulatorilor pe care ii cumparati, indiferent de tipul telefonului folosit.

Chiar daca pe piata exista si acumulatori contrafacuti, la preturi mai mici, achizitionarea acestora nu este inteleapta, fiind o investie inutila. Poate peste 10 ani nu vom mai fi nevoiti sa ne schimbam des acumulatorii, iar autonomia acestora va fi una multumitoare.

Be Sociable, Share!
The following two tabs change content below.
Ma ocup de HavanaCafe.ro in timpul liber, scriu articole interesante despre subiecte interesante legate de turism, calatorii si retete culinare.

POST YOUR COMMENTS

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.