Asigurarea locuintei este una dintre asigurarile esentiale ale vietii de zi cu zi. Iti permite sa fii despagubit de compania ta de asigurari in cazul unui dezastru in casa ta.
Ce acopera asigurarea pentru locuinta?
Asigurarea locuintei ajuta la protejarea bunurilor familiale. Majoritatea asiguratorilor ofera asigurari complete de locuinte. Acest tip de contract acopera in principal daune materiale, raspunderea civila a asiguratului si raspunderea civila „viata privata”.
Acoperire locuinte si mobilier
Contractul de locuinte cu risc multiplu acopera daunele care ar putea afecta proprietatea asiguratului: incendiu, daune cauzate de apa, inghetarea conductelor, dezastre naturale si furtuni, efractie si vandalism, spargere de geamuri.
In principiu, numerarul, valorile mobiliare si valorile mobiliare, activele comerciale si vehiculele nu sunt garantate prin acest contract. Valorile sunt garantate conform contractelor.
Raspunderea civila a asiguratului
Aceasta garantie iti permite sa compensezi vecinii si tertii victime ale daunelor pentru care ai fi responsabil (daune cauzate de apa, incendiu pornind in interiorul casei tale si provocand daune altora).
Acoperire de raspundere „viata privata”
Aceasta garantie te acopera pe tine si pe membrii gospodariei tale in caz de daune sau pierderi cauzate unei terte parti. Se aplica in caz de deteriorare corporala, materiala si imateriala.
Cum sa inchei un contract de asigurare a locuintei?
Poti contacta una dintre urmatoarele organizatii:
- companie de asigurari, cum este LeaderTeam
- un agent de asigurari generale
- un broker
- banca
Nu ezita sa abordezi mai multi agenti pentru a le compara propunerile, deoarece tarifele stabilite de companiile de asigurari sunt gratuite. Prin urmare, pot varia de la o companie la alta.
Propunerea de asigurare trebuie sa includa o fisa de informatii cu privire la preturi si garantii, precum si o copie si anexele acesteia sau o fisa de informatii detaliate.
Documentele trebuie sa indice:
- limite de garantie
- conditiile pentru declansarea garantiei pentru contractele de raspundere civila (declansarea de catre evenimentul prejudiciabil sau prin cerere)
- legea aplicabila si organismele la care se face referire in cazul unui litigiu
Daca esti multumit de contractul de asigurare, trebuie sa il semnezi si sa il returnezi asiguratorului. El iti va trimite un certificat care sa ateste existenta contractului.
Cum se calculeaza prima de asigurare pentru locuinta?
Suma primei de asigurare sau a primei tale este stabilita de asigurator atunci cand incheiati contractul. De obicei, se calculeaza pe baza formularului de declaratie de risc pe care l-ai completat pentru a cere asiguratorului sa iti acopere locuinta.
Se iau in considerare urmatoarele elemente:
- locul de resedinta
- valoarea locuintei si a bunurilor asigurate
- zona de cazare
- statutul tau (chirias sau proprietar)
- valoarea deductibilelor (cu cat valoarea contributiei este mai mica, cu atat este mai mare valoarea deductibilelor)
- impozite pe produsele de asigurare rambursate de asiguratori catre Trezorerie si care se reflecta in pretul contractului.
Cum sa iti anulezi contractul de asigurare a locuintei?
Poti rezilia contractul de asigurare inainte de expirarea acestuia. Trebuie sa trimiti cererea ta asiguratorului tau prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire (AR) in cazurile prevazute in conditiile generale ale contractului tau.