Care sunt cele mai populare tipuri de cozonac?

Care sunt cele mai populare tipuri de cozonac?
consultanta Dan Bradu

Cozonacul este una dintre bunatatile care nu lipseste din casele romanilor in zilele de sarbatoare. Incepand de la cozonac de casa si pana la cozonac Royal Caramel Boromir, romanilor nu le lipseste aceasta delicatesa.

Exista o multime de tipuri de cozonac, iar in randurile care urmeaza puteti afla mai multe detalii, si puteti sa aflati chiar cum sa faceti un cozonac de nota 10 acasa. Cititi asadar pana la final!

Cozonac cu nuca si vanilie

kurtmann.ro

Acesta este unul dintre cozonacii clasici, care are o aroma deosebita, si care cu siguranta nu lipseste de pe mesele romanilor de sarbatori. Iata cum se face un astfel de cozonac, si ce ingrediente sunt necesare.

Ingrediente necesare pentru cozonacul cu nuca si vanilie:

  • 2 kg de faina;
  • 100 de grame de drojdie;
  • 800 de grame de zahar;
  • 1 litru de lapte;
  • vanilie;
  • 200 de mililitri de ulei;
  • 12 oua;
  • coaja rasa de la 2 lamai;
  • 1 esenta de rom;
  • un praf de sare.

Ingrediente pentru umplutura cozonacului cu nuca si vanilie:

  • 6-8 bucati de rahat;
  • 4 linguri de cacao;
  • nuca macinata.

In primul rand, este important de facut precizarea ca acestea sunt ingredientele necesare pentru a obtine nu doar 1, ci 6 astfel de cozonaci. Este important ca gospodinele sa cearna faina de 2-3 ori, pana in momentul in care aceasta devine foarte fina. Apoi, se prepara o maia, amestecand 4 linguri de faina, drojdia si 100 de mililitri de lapte. se incalzeste putin laptele ramas, iar in el se dizolva 700 de grame de zahar si vanilia.

Apoi, trebuiesc separate albusurile de galbenusuri, iar in vasul in care este faina, se adauga dreptat maiaua din drojdie, dar si zaharul in care sunt zizolvate vanilia si galbenusurile, iar intregul continut se amesteca. Se pune si uleiul, apoi se framanta amestecul in jur de 6 minute, dupa care compozitia se lasa aproximativ o ora la dospit.

Este de-asemenea nevoie de un alt vas pentru a bate albusurile cu praful de sare si cu coaja de lamaie. Dupa aceea, se adauga nuca macinata, dar si cele 100 de grame de zahar care au ramas. Se mai adauga esenta de rom si cele 4 linguri de cacao.

In momentul in care aluatul a crescut, se imparte in 6 bucati egale, care vor fi intinse pe rand. Foile de aluat se intind si se pune peste ele umplutura de nuca si bucatile de rahat. Apoi, aceste foi se ruleaza, se stropesc cu apa si se indulceste cu zahar prin presarare, dupa care se pun in tavi.

Dupa ce aluatul mai creste aproximativ 30 de minute, se pune la cuptor timp de 45 de minute. Apoi, se scot cozonacii, se asteapta sa se raceasca, dupa care se pot savura.

Cozonac cu nuca si smantana

Un alt tip de cozonac delicios, este cel cu nuca si smantana. Iata care sunt ingredientele acestuia:

  • 1 kg de faina;
  • 5 galbenusuri;
  • 75 g de unt;
  • 50 ml de ulei;
  • coaja rasa de la o lamaie si de la o portocala;
  • 100 g de smantana;
  • 300 g de zahar;
  • 500 ml de lapte.
  • un praf de sare;
  • vanilie, rom;
  • 14 g de drojdie uscata;
  • 100 g de stafide;

Ingredientele pentru compozitia cozonacului cu nuca si smantana

  • 500 g de miez de nuca;
  • 50 g de cacao;
  • 1 lingura de rom;
  • 150 g de zahar;
  • 5 albusuri de ou.

In primul rand, se amesteca faina cu drojdia. Se bat galbenusurile impreuna cu praful de sare, iar dupa un sfert de ora cand culoarea devine deschisa, se adauga peste faina, impreuna cu vanilia, coaja de lamaie si portocala, romul, zahar si 375 ml lapte.

Se framanta aluatul, iar daca este nevoie se mai adauga lapte. Se lasa apoi sa dospeasca aproximativ 30 de minute, dupa care aluatul se rastoarna peste masa de lucru care este deja unsa cu ulei, si se mai framanta cateva minute, apoi se mai lasa o ora la dospit.

In tot acest timp, se face umplutura cozonacului. Peste miezul macinat de nuca se adauga zahar, cacao si rom. Se amesteca aceste ingredientele, dupa care se pun albusurile (pe rand) pentru a crema nu prea putin densa.

Se imparte apoi aluatul in doua bucati egale, iar una dintre acestea se intinde, iar pe ea se adauga un sfert de umplutura, si stafide inmuiate in rom. Se rasuceste aluatul, iar apoi se procedeaza la fel si cu cea de-a doua bucata. Se lipeste aluatul la extremitati astfel incat sa nu curga umplutura, dupa care se incruciseaza cele doua bucati umplute cu crema.

Se pune cozonacul intr-o tava (inainte in tava se pune hartie de copt). Cozonacul se unge cu ou batut pentru a se rumeni, iar apoi se lasa o ora la cuptor.

Be Sociable, Share!
The following two tabs change content below.
Ma ocup de HavanaCafe.ro in timpul liber, scriu articole interesante despre subiecte interesante legate de turism, calatorii si retete culinare.

POST YOUR COMMENTS

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.