Avantajele si dezavantajele masinilor diesel

Avantajele si dezavantajele masinilor diesel

Intentionati sa cumparati un autoturism second hand si nu stiti daca este mai buna ideea de a opta pentru o masina diesel decat pentru o masina cu motor pe benzina? Ei bine, in aceste conditii ati nimerit la locul potrivit, pentru ca in randurile care urmeaza vom discuta despre masinile diesel, despre avantajele si dezavantajele lor.

Avantajele motoarelor diesel

Longevitatea motorului

Motoarele diesel sunt in general construite mai puternic decat motoarele pe benzina si tind sa aiba o durata de viata mult mai mare.

Motoarele grele de camioane vor ajunge adesea pana la un milion de kilometri intre revizii, iar masinile diesel trec adesea mult peste 250.000 de kilometri fara probleme majore ale motorului.

Totusi, acest lucru are un cost, deoarece masinile pe motorina sunt de obicei putin mai scumpe de achizitionat decat masinile pe benzina.

Excelente pentru tractare

Masinile diesel produc mult cuplu (putere de tragere) la viteze mici ale motorului. De exemplu, un diesel cu patru cilindri poate produce un cuplu mai mare ca un motor cu gaz cu sase cilindri.

Totusi, puterile pentru puteri diesel tind sa fie mai mici, deoarece puterea este o functie a vitezei motorului, iar dieselele au viteze maxime mai mici decat motoarele pe benzina. Cu alte cuvinte, nu sunt o alegere buna pentru masinile sport.

Economie mare de combustibil

Masinile diesel pot furniza un kilometraj fantastic de carburant, care se apropie deseori de cel al masinilor hibride. Acesta poate fi unul dintre motivele pentru care europenilor le plac motoarele diesel.

Poate utiliza combustibili alternativi

Spre deosebire de motoarele pe benzina, motoarele diesel pot functiona pe combustibili regenerabili, cum ar fi biodiesel, fara modificari majore. Multi producatori sustin functionarea amestecurilor de biodiesel pana la BD20 (20% biodiesel / 80% motorina pe baza de petrol) fara a anula garantia producatorului.

Simplitatea mecanica

Motoarele pe benzina necesita sisteme sofisticate de combustibil si scanteie controlate de computer pentru a controla functiile motorului. Dieselele folosesc o singura pompa de combustibil principala si nu exista un sistem de scanteie. Uitati-va sub capota unei masini diesel si veti vedea mult mai putina aglomeratie.

Dezavantaje ale motoarelor diesel

Cheltuieli initiale

Motoarele diesel utilizeaza raporturi de compresie mult mai mari decat motoarele pe benzina. Prin urmare, acestea trebuie construite mai puternic decat motoarele pe benzina standard. Acest lucru le face mai grele si un pic mai scumpe de construit.

Emisiile si intretinerea motorului

Desi motorul diesel a fost inventat cu mult peste un secol in urma, s-a acordat putina atentie emisiilor pana de curand. Majoritatea automobilelor diesel din zilele noastre se bazeaza pe lichidul de evacuare diesel (DEF), un tratament de evacuare care reduce emisiile motorului diesel. Aceste masini au un rezervor DEF, care trebuie reumplut la fiecare 25.000 pana la 50.000 de mile conform reglementarilor EPA.

Costuri mai mari de intretinere

O masina diesel poate avea costuri mai mari de intretinere decat o masina pe benzina. Ganditi-va doar ca trebuie sa schimbati volanta masinii diesel, iar apoi, la cateva luni aveti probleme cu turbo-ul masinii, si fie cautati un specialist in reparatii turbine pentru remedierea problemei, fie cumparati o turbina reconditionata, sau o turbina din dezmembrari.

Costurile pe care le-ati avea de suportat in aceste conditii, cu siguranta vor fi destul de mari, iar cand veti intampina asemenea probleme, cel mai probabil veti regreta ca nu ati ales o masina cu motor pe benzina.

Fireste insa, atat durata de viata a volantei, cat si durata de viata a turbinei masinii, depind de stilul dvs. de a conduce. Daca aveti experienta in conducerea masinilor diesel si conduceti foarte bine o asemenea masina, cel mai probabil va fi dificil de crezut ca veti putea avea nevoie de astfel de reparatii pentru masina.

Be Sociable, Share!
The following two tabs change content below.
Ma ocup de HavanaCafe.ro in timpul liber, scriu articole interesante despre subiecte interesante legate de turism, calatorii si retete culinare.

Latest posts by Eduard Nedelcu (see all)

POST YOUR COMMENTS

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.